Dünyanın gıpta ile seyrettiği, medeniyetler beşiği bir kültür mirası olan İstanbul bir ülke olsaydı; şüphesiz başkenti Beyoğlu olurdu.

Tarihi dokunun, yüzlerce medeniyetin, doğu-batı sentezinin iç içe geçtiği; kozmopolit yaşam biçimlerinin ışıl ışıl renkleri ile sokaklara taştığı özel bir miras Beyoğlu. Farklı ırkların, lezzetlerin, tınıların birbirlerine komşu olduğu; ahenkli ve mutlu bir dünyanın 24 saatlik bir devamlı durmaksızın aktığı Beyoğlu; yüzyıllar boyu, haklı ve gururlu bir şekilde “İstanbul’un Kalbi” unvanını taşımış; asaletinden ödün vermemiş bir semt.

Bu asil semtin bize yüklediği çok kültürlü hayatların şimdi başucundayız ve yüklendiğimiz misyonun farkındayız. Türkiye’nin en renkli ve en ünlü caddesi, İstiklal Caddesi’ni; kültür-sanatını; insanı, hayvanı, doğası, mimari dokusu ile binlerce yılı biriktirmiş bir ilçeyi emanet aldığımızın farkındayız. Her dilden, her dinden ve ırktan yerli olduğu kadar yabancı turistlerin de uğrak yeri olan Beyoğlu’nda, yaşam kalitesini arttırmak için gece-gündüz çalışmaya söz verdik. Çocuk ve gençlerimizden yaşlılarımıza, kadınlarımızdan engelli vatandaşlarımıza, semt sakini hemşehrilerimize ve misafirlerimize yönelik sosyal projeler üretmek için yola çıktık. Gerek Beyoğlu’nun tanıtılmasında gerekse bu tarih kokan sokaklara sahip çıkılmasında, öngördüğümüz “istişare ile yönetim” modelinin belediye-vatandaş iş birliğinde devam etmesini istiyoruz. “Beyoğlu’nu dinliyoruz, birlikte yönetiyoruz” anlayışımızla bu dönem içinde kendimize rehber edindik. Ve bu amaçla, her gün vatandaşlarımızla buluşuyoruz. Tekliflerini ve projelerini dinliyor; onlara, yönetime katılmaları konusunda ricada bulunuyoruz. Amaç; “Belediye Başkanlığı” yolculuğumuzda, herkesin yanımızda olması, katkı sunması ve yaratıcı fikirleriyle yeni ufuklar açması.

Yeni dönemde, ilçemize değer katacak iki büyük ve önemli proje için sona yaklaşıldı. Bunlardan ilki, 2020 sonunda tamamlanacak olan Galataport. Diğeri ise bir yıl içerisinde büyük bölümü tamamlanacak ve üç yıl içinde bitecek olan Tersane İstanbul. Galataport ve Tersane İstanbul projeleri; Beyoğlu’na yeni iş imkanları sağlayacak olmaları ve ekonomik, sosyal ve kültürel hayatta değişiklikleri beraberinde getirmeleri açısından büyük önem taşıyor. Kültür-sanat hayatında ve turizmde bir marka olan Beyoğlu, bu iki projenin hayata geçirilmesiyle ticaret hayatında nefes alacak ve kültür merkezlerine ev sahipliği yapacak. Bu prestij projeler; turizm ve kültür-sanat hayatına sunacağı katkıların yanı sıra istihdam aracıyla bölgedeki ekonomik canlanmanın da önünü açacak. Aynı şekilde inşaatı devam eden ve yıl sonunda tamamlanacak olan yeni Atatürk Kültür Merkezi ve yılbaşında ibadete açılacak olan Taksim Camii de Beyoğlu’nda kıymetli iki eser olarak yükseliyor.

Öte yandan Beyoğlu; yeni dönemde, Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız tarafından gerçekleştirilecek “Ada Bazlı Kentsel Dönüşümde” ciddi mesafeler katediyor. Bakanlığımızın açıkladığı Kentsel Dönüşüm Eylem Planı çerçevesinde, başta Okmeydanı olmak üzere binalarımız “depreme esaslı, hızlı ve yerinde dönüşüm” ile daha güvenli ve yaşanabilir hale gelecek. Vatandaşlarımız ile istişare halinde, rızaları alınarak gerçekleştireceğimiz dönüşüm için ilk kazma 2020 yılının son aylarında vurulacak. Projenin, gönüllülük esas alınarak mağduriyetlerden uzak bir şekilde yürütülmesini özellikle öngörüyoruz. Şu an Kentsel Dönüşüm ofislerimiz kuruldu. Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız ise projelerini hazırladı.

Büyük dönüşüm, Fetihtepe Mahallemizde, 29 bin metrekarelik yerde, ilk adada başlayacak. Yenilenecek bölgenin tamamındaki 25 bin bağımsız bölüm ise “hızlı ve ada bazlı” dönüştürülecek. Kentsel Dönüşüm, art arda hayata geçirilecek projelerle tamamlanacak. İlçenin en önemli bölgesi durumundaki Okmeydanı; böylece, “daha yeşil, daha sağlıklı, daha güvenli” bir şehir haline gelecek. Her şey; vatandaşlarımızı, yeşil alanların, parkların, eğitim alanlarının, sosyal tesislerin ve okulların olduğu modern yaşam alanlarına kavuşturmak için.

En hassas olduğumuz konuların başında elbette ki çocuklarımız ve gençlerimiz geliyor. Çünkü onlar bizim geleceğimiz ve eğitim hayatlarını destekleyecek, sosyal hayat içinde sağlıklı yetişmelerine olanak sağlayacak projeler için start verdik. Gençlik kampları ve farklı branşlardaki ücretsiz kurslar ile çocuklarımızın ve gençlerimizin sosyalleşmelerinin önünü açıyoruz. Aynı zamanda yapay zeka, robotik, yazılım-kodlama, kuantum teknolojisi gibi geleceğe yön verecek alanlarda çocuklarımızı eğitiyor; e-spor turnuvaları ve sokak sporlarıyla eğlenmelerine imkan sağlıyoruz.

Gündemimizde ayrıca, Beyoğlu Hükümet Konağı Kaymakamlık Binası’nın yeni yerine taşınması bulunuyor. Kasımpaşa’daki Kuzey Deniz Saha Komutanlığı’nın yanındaki tarihi bina restorasyon çalışmalarının ardından Beyoğlu Hükümet Konağı Kaymakamlık Binası olarak hizmete başlayacak.

Üzerinde durduğumuz bir diğer önemli proje ise “Millet Bahçeleri”. Beyoğlu da ivedilikle hayata geçirdiğimiz projeler kapsamında “Millet Bahçesi”ne kavuşuyor. İlçemizin merkezi durumundaki Kasımpaşa ve çevresine yapılacak Millet Bahçesi’nde; parklar, bisiklet ve yürüyüş parkurları, dinlenme ve piknik alanları; düzenleneceği etkinlik platformları, vatandaşların ihtiyaçlarını karşılayacak sosyal tesisler, katlı otopark ve kapalı semt pazarı yer alacak.

Ayrıca, yeni yılda yapımına başlanacak olan yeni Beyoğlu Evlendirme Sarayı ve Kültür Merkezimiz, en kısa zamanda tamamlanarak hizmet vermeye başlayacak.

Yaşlı vatandaşlarımız, engelli kardeşlerimiz ve ihtiyaç sahibi komşularımız için de sosyal hizmetlerimiz aksamadan devam ediyor. Mahalle Bahçelerimizin 10 tanesi tamamlandı, bugün misafirlerini ağırlıyor. Bu sayıyı kısa zamanda 45’e çıkarmayı hedefliyoruz.

İlçemizin temizliği, sokaklarımızın hijyeni konusunda ise titiz bir çalışma planı yürütüyoruz. Ayrıca belediyemizin günlük işlerinin, vatandaşlarımızın talep ve şikayetlerinin toplandığı havuzu anlık olarak takip ediyor, sorunları yerinde zamanında çözüme kavuşturuyoruz.

Beyoğlu; binlerce yıl farklı hayatlara tanıklık eden, adı “nostalji” ile anılan büyüleyici semt. “Gönül Belediyeciliği” ile aralanan hizmet kapılarından girmeyi elbirliği ile sürdürdüğümüz, yeni projelerimiz ile hizmette sınır tanımadığımız güzellikler ilçesi.

Bize emanetsin. Ve biz sana gözümüz gibi bakmanın, hizmet etmenin kıvancını yaşıyoruz.

Selam ve saygılarımla.

Haydar Ali YILDIZ
Beyoğlu Belediye Başkanı