Biliyoruz…
Beyoğlu’nu hangi kelimelerle tarif etsek, ete kemiğe büründürüp hangi roman ya da öykünün baş kahramanı yapsak eksik kalır.
Çünkü burası farklı olanların, farkındalık oluşturanların coğrafyası.
Farklı lisanların konuşulduğu, farklı kültürlerin bir arada olduğu, farklı inanç ve yaşayış şekillerinin görüldüğü, kozmopolit yapısıyla İstanbul’da bir kültür mozaiği.
Sanata ve sanatçıya ev sahipliği yapan Beyoğlu, Doğu’nun ışığını Batı’ya, Batı’nın ticaretini Doğu’ya taşıyan bir uğrak yeri.
Tarihin eski devirlerinden beri canlılığını koruyan, kimilerinin iz bıraktığı,
kimilerinin silinip gittiği, ama her koşulda yerli-yabancı insan kalabalıklarının değer kattığı Beyoğlu’nun çok kıymetli anahtarını, bugün, teslim aldığımız ilk günkü gibi gururla taşıyoruz. O anahtar bize, nefes aldığımız her an bir şey hatırlatıyor. Başta ilçe sakinleri olmak üzere yerli ve yabancı milyonlarca insanın geçiş güzergâhındaki bu mistik coğrafya için en iyisi nedir? Ne yapabiliriz? Beyoğlu’nda insanın yaşam kalitesini arttırmak; kültür, sanat, ticaret, turizm için hangi projelere start verilmeli, var olan çalışmalar nasıl geliştirilmeli?
“İstişare ile yönetim” dedik; “Beyoğlu’nu dinliyoruz, birlikte yönetiyoruz” dedik; Beyoğlu için iyi olan ne varsa hizmet anlayışımızda rehber edindik. Çünkü her şeyden önce burası Beyoğlu sakinlerinin yurdu. Büyüdükleri, yaşamlarını sürdürdükleri, çocuklarını büyüttükleri, ilçeye sevdalı insanlar. Onların refahı için geliştirilmiş, tamamlanmış ve geliştirilecek olan her proje bize, emaneti layıkıyla yapmış olmamızın huzurunu verir. Peki bu projeler neler?
Yeni dönemde, ilçemize değer katacak iki büyük ve önemli proje için sona yaklaşıldı. Bunlardan ilki Galataport, diğeri ise Tersane İstanbul. Galataport ve Tersane İstanbul Projeleri; Beyoğlu’na yeni iş imkanları sağlayacak olmaları ile ekonomik, sosyal ve kültürel hayatta değişiklikleri beraberinde getirmeleri açısından büyük önem taşıyor. Kültür-sanat hayatında ve turizmde bir marka olan Beyoğlu, bu iki projenin hayata geçirilmesiyle ticaret hayatında nefes alacak ve kültür merkezlerine ev sahipliği yapacak. Bu prestij projeler; turizm ve kültür-sanat hayatına sunacağı katkıların yanı sıra istihdam olması aracıyla bölgedeki ekonomik canlanmanın da önünü açacak. Galataport 2021’de açıldı, Tersane İstanbul ise 2023 yılında tamamlanacak.
Bir başka müjdeyi de sanatseverler için vermek isterim.
Beyoğlu’nun her köşe başının, sanat için sanatçı için ayrı bir değer taşıdığının bilincindeyiz. Yüzölçümü kilometrekarelerle ölçülen devasa bir “sanatevine” Belediye Başkanı olduğumuzun ilk günden farkındaydık. Ve bu farkındalığımız Beyoğlu’na yeni kültür mirası bırakma gayretimizi daha da arttırdı. İstanbul’un kültür rotasını Beyoğlu Kültür Yolu Projesi’nin altına imza atarak yeniden çizdik. Galataport’tan başlayan; Galata Kulesi Müzesi, Galata Mevlevihane’si, Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi, Garibaldi Sahnesi, Mehmet Akif Ersoy Hatıra Evi, Emek Sineması, Atlas Pasajı ve İstanbul Sinema Müzesi, Taksim Camii ve Atatürk Kültür Merkezi’nde sonlanan Beyoğlu Kültür Yolu güzergahında kültür sanat durakları, yenilenen halleri ile şehrimizin kültür sanat vizyonunu başka bir çehreye taşıyacak.
Yerli, yabancı turistlerin, Beyoğlu’nda yaşayan vatandaşlarımızın bu kültür ve sanat noktaları buluşma mekanları olacak.
Ayrıca, inşaatına 9 Şubat 2017 tarihinde başlanan Taksim Cami’miz, 28 Mayıs 2021 tarihinde, Cuma namazı sonrası Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın katıldığı törenle ibadete açıldı. Taksim Camii Beyoğlu’na çok yakıştı. Hayırlı olsun. 29 Ekim 2021 günü Yeni Atatürk Kültür Merkezi’nin açılmasıyla da Beyoğlu iki kıymetli eserine kavuşmuş olacak.
Kültür sanatın kalbi olan Beyoğlu’na bir başka gösteri ve sanat merkezini kazandırdık. Beyoğlu Belediyesi Hasköy Kültür Sanat ve Gösteri Merkezi önemli bir alan. Sinema, tiyatro gösterileri, sergilerin açılacağı bir mekan oldu. Hemen yanı başında kurduğumuz Hasköy Sahnesi ile de konserleri, çocuk eğlencelerini ve performans etkinliklerini Haliç kıyısındaki bu sahneye taşımış olduk. Böylece Beyoğlu’nun her noktasını kültür sanat etkinlikleri ile buluşturmuş oluyoruz.
Öte yandan Beyoğlu; yeni dönemde, Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızın liderliğinde, “Ada Bazlı şehir yenilemede” ciddi mesafeler katediyor. Bakanlığımızın açıkladığı Kentsel Dönüşüm Eylem Planı çerçevesinde, başta Okmeydanı olmak üzere binalarımız “deprem esaslı, hızlı ve yerinde dönüşüm” ile daha güvenli ve yaşanabilir hale gelecek. Vatandaşlarımız ile istişare halinde, rızaları alınarak gerçekleştireceğimiz dönüşüm için ilk kazma 2021 yılının son aylarında vurulacak. Projenin, gönüllülük esas alınarak mağduriyetlerden uzak bir şekilde yürütülmesini özellikle öngörüyoruz. Büyük dönüşüm, Fetihtepe Mahallemizde, 30 bin metrekarelik yerde, 3.550 adada başladı. İlk etapta bu adada bulunan bütün hak sahiplerine; yeni, modern ve yaşanılabilir, daha sağlıklı daha güvenli evleri, 18 ay gibi bir sürede teslim edilecek. Hak sahipleri hiçbir mağduriyet yaşamadan yeni mekanlarına kavuşmuş olacaklar. Bu adanın dışında yenilenecek Okmeydanı Bölgesi’nin tamamındaki 25 bin bağımsız bölüm de aynı yöntemle dönüştürülecek. İlçenin en önemli bölgesi durumundaki Okmeydanı; böylece, “depreme dayanıklı, daha yeşil, daha sağlıklı, daha güvenli” bir şehir haline gelecek. Her şey; vatandaşlarımızı, yeşil alanların, parkların, spor alanlarının, sosyal tesislerin, okulların olduğu modern yaşam alanlarına kavuşturmak için.
Beyoğlu’nun gençleri için de yeni yatırımlar yapmaya devam ediyoruz.
İlçemizdeki bütün spor tesislerini ele aldık. Yenileyerek gençlerimizin, çocuklarımızın ve spor kulüplerimizin hizmetine sunduk. Hizmeti ücretsiz vermiş olduğumuz tesislerimiz şunlar:
Okmeydanı Fetih Spor Tesisi
Piyalepaşa Spor Tesisi
Sütlüce Spor Tesisi
Emirefendi Spor Tesisi
Hasköy Spor Tesisi
Çıksalın Spor Tesisi
Gençlerimiz, çocuklarımız bu tesislerde ücretsiz spor yapabilecekler.
Beyoğlu’nun gençleri için İnovasyon ve Girişimcilik Merkezi, Kütüphaneler, Gençlik Merkezleri, Kefken Çevre Yaz Kampı ve Bilim Beyoğlu da diğer çalışmalarımız.
Kefken Kampı’mızda binlerce genç kardeşimiz spor ve eğitimlerini yaz boyunca tatil modunda yapabiliyorlar.
Genç yeteneklerin dene-yap atölyeleri ile bilim ile buluştuğu, yeni keşiflerini yapabildiği “BİLİM BEYOĞLU”, Şişhane Meydanı’nda hizmet veriyor.
Tarlabaşı, Hacıahmet ve Hasköy’deki Gençlik Merkezlerimizi hızla tamamlıyoruz. Ve yeni yılda hizmete açacağız.
İnovasyon ve Girişimcilik Merkezi’nde; Kuluçka Merkezi, Tekno Park ve Dijital Dönüşüm Ofisi gibi önemli birimler yer alacak.
Ve Beyoğlu için, gençler için büyük bir kütüphane atağı başlattık. 15 Semt Konağımızda birer kütüphane merkezleri oluşturarak, mahallelerimizin hizmetine sunduk. İstiklal Millet Kütüphane’mizi Şişhane Meydanı’nda açtık. Hasköy’deki tarihi Esgher Sinagogu binasını iç ve dış mekanları ile benzersiz bir kültür alanına dönüştürerek Hasköy Millet Kütüphanesi olarak bölgenin hizmetine sunacağız.
Ve kütüphanelerimiz en kapsamlı ve en büyüğünü Kasımpaşa’nın merkezinde açmaya hazırlanıyoruz. Turabibaba Kütüphanemizin bitişiğinde bulunan tarihi Askeri Yargı Binasını aslına uygun restore ederek; mükemmel bir proje ile yanındaki kütüphane ile birleştirerek İstanbul’un en büyük modern kütüphanelerinden birine dönüştürüyoruz. Yeni Turabibaba Kütüphanemizi 2022 yılında açmayı planlıyoruz.
Beyoğlu’muzda en önemli buluşma noktalarından biri de Beyoğlu Sanat ve Meslek Eğitimi Kursları (BESMEK). Bunu bir markaya dönüştürerek, bir yandan meslek eğitimine bir yandan istihdama katkı sağlayan güçlü bir yapıya büründürdük. Her yıl on binlerce her yaştan insanımıza meslek eğitimi ve sanat kuraları veriyoruz. 28 alan ve 212 branşta kursiyerlerimiz bu merkezlerde eğitim görüyor. Kursiyerlerimizin ürettiği her branştan ürünlerin yer aldığı büyük bir sergiyi sezon sonunda açarak bu yolculuğumuzu taçlandırdık.
Bir başka önemli hizmetimiz, Beyoğlu Kaymakamlığı’nı, Beyoğlu Belediyesi Kasımpaşa Hizmet Binamız ile birlikte Kasımpaşa’ya taşımak oldu. Düzenleme ve yenileme çalışmaları tamamlanan Cezayirli Hasan Paşa Kışlası yeni Kaymakamlık Binası olarak tahsis edildi. Kaymakamlık bünyesindeki bütün ilçe müdürlükleri ve Belediyemizin bazı birimleri artık bu yeni binada hizmet verecek.
Önemle üzerinde durduğumuz bir başka proje ise Millet Bahçesi. İlçemizin merkezi durumundaki Kasımpaşa’da yapılacak Millet Bahçesi’nde; parklar, bisiklet ve yürüyüş parkurları, dinlenme ve piknik alanları; göletler, sosyal tesisler ve katlı otopark yer alacak. Millet Bahçesi Projemizin bir bölümünde ise yeni Evlendirme Sarayı ve Kültür Merkezimiz de inşa edilecek.
Bütün mahallelerimizi kapsayan bir başka projemiz de Mahalle Bahçeleri. Mahalle Bahçelerimizin 20 tanesini tamamlayıp vatandaşımızın hizmetine sunduk. Bu sayıyı belirlediğimiz bölgelerde önümüzdeki dönemde 65’e çıkarmayı hedefliyoruz.
İlçemizin temizliği, sokaklarımızın hijyeni konusunda ise titiz bir çalışma planı yürütüyoruz. Ayrıca belediyemizin günlük işlerinin, vatandaşlarımızın talep ve şikâyetlerinin toplandığı havuzu anlık olarak takip ediyor, sorunları yerinde zamanında çözüme kavuşturuyoruz.
Azimle, gayretle, emanet, adalet, istikrar ve istişare ile çalışıyoruz.
Derdimiz Beyoğlu, bu şehri kalkındırmak.
Ve geliştirmek için hep birlikte seferberlik halinde çalışıyoruz.
Bütün gayretimiz ve çabamız, Beyoğlu’nu; insanları için, çevresi ile şehir yenileme ve mimarisi ile yeşili ve kültür sanat aktiviteleri ve yatırımları ile ve de kentsel dönüşüm projeleriyle daha huzurlu daha yeşil daha sağlıklı daha güvenli bir şehir haline getirmek.
Aşık olduğumuz Beyoğlu’nu bu vizyonla geleceğe taşımak ve marka şehir haline getirmek için projeler üretiyor, 7/24 çalışıyoruz.
Hep birlikte çalışarak ve üreterek Beyoğlu’nu, “İşte Beyoğlu” dedirtecek noktaya getireceğiz.
Esnafından yatırımcısına tüm kardeşlerimize, tüm hemşehrilerimize zor ama huzurlu yolculuğumuzda desteklerinden dolayı teşekkür ediyoruz.
Altın yıllarını yaşayan Beyoğlu sizlerin de katkıları ile yolculuğuna devam edecek.
Allah yar ve yardımcımız olsun.
Selam ve saygılarımla.
Haydar Ali YILDIZ
Beyoğlu Belediye Başkanı