Beyoğlu açısından 2010 yılı oldukça önemli gelişmelerin yaşandığı bir yıl olarak geride kaldı. Özellikle Koruma Amaçlı Beyoğlu İmar Planının meclisimiz ve Büyükşehir Belediye Meclisi’nden geçerek yürürlüğe girmesi, Beyoğlu’nun geleceği açısından tarihi bir dönüm noktasıydı. Bu plan sayesinde Beyoğlu; geçmişi korunarak sağlıklı biçimde geleceğe taşınabilecek. Plansızlığın dezavantajları hızla giderilerek sözde değil özde koruma sağlanacak.

Bu çalışma tam 18 yıllık meşakkatli ve sabır gerektiren bir çalışma sonucunda tamamlandı. Bu kadar uzun sürmesinin sebebi; taşımızı, toprağımızı, binalarımızı, yok olmuş değerlerimizi korumak amacıyla kılı kırk yararak gösterilen hassasiyettir. Üstelik boş bir bölgede değil tarihi dokuya sahip, yaşanılan bir ilçede oldukça zor bir çalışma yapılmıştır. Bu çalışmayla 10.276 bina tek tek incelenip, fotoğraflanarak bilgisayar ortamında arşivlenmiştir. Bu çalışma sayesinde mevcut tarihi binalarımız koruma altına alınmış, kaybolmuş eserlerimiz eski fotoğraflardan hareketle tespit edilmiş yeniden ihyasıyla ilgili zemin oluşturulmuştur. Beyoğlu’nun dokusu koruma amaçlı olarak en doğru ve güncel verilerle kayıl altına alınmıştır.

Binalarımızın ve kent dokumuzun mimari açıdan korunmasına gösterilen özenin yanında planlamada fonksiyonlarda belirlenmiştir. Amaç bölgemizin doğru, yaşayabilir ve sürdürülebilir plana kavuşması olarak belirlenmiş ve çalışmalar bu hassasiyetlerle tamamlanmıştır. Bu çalışmaların temel hareket noktası Beyoğlu’nun kültür-sanat endüstrisinin merkezi olduğu ve böyle de kalması gerektiği bilincidir. Kentsel Sil Alanı ilan edildiği İçin büyük sıkıntılar yaşanan ilçemi/de bu planın tamamlanması için. Beyoğlu Belediyesi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Anıtlar Kumlu uzmanlarından oluşan dev bir ekip çalışmıştır. Yıllar süren bu titiz çalışma için emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.

Beyoğlu; her köşesi, her sokağı, mimari yapısı ve dokusuyla, her dinden, her ırktan bütün İnsanların dostça yaşadığı evrensel bir medeniyettir. Bu kadim medeniyet, aynı zamanda yerel değerlerle dolu bir hazinedir. Beyoğlu, bu anlamda yerel kültürle evrenselin buluştuğu dünyanın en görkemli merkezlerinden biridir.

Bizler yapağımız tüm çalışmalarda bu evrensel misyonla hareket ettik. Bütün projelerimizi bu bilinçle şekillendirdik. Beyoğlu’nun kendine has dokusunu tarihten bugüne süregelen kozmopolit yapısına koruduk, zenginleştirdik.

Beyoğlu Belediyesi olarak, 2010 yılında da, STK’lar, kültür-sanal camiası, üniversiteler, kamu kurum ve kuruluşlarıyla pek çok verimli işbirliğine imza attık. Şüphesiz bu işbirliği bizi daha da güçlendirdi ve çalışmalarımıza büyük katkı sağladı. Katkı sunan herkese ve her kuruluşa ayrı ayrı teşekkür ediyorum.

İstanbul’un sahnesi Beyoğlu, 2010 yılında Avrupa’ya kültür başkentliği yapan İstanbul’un en güçlü destekçisiydi. Organizasyon kapsamında gerçekleştirilen pek çok program Beyoğlu’nda hayat buldu. Yalnızca Avrupa’dan değil, dünyanın dört bir yanından sanatseverler Beyoğlu sahnesinde arz-ı endam elti.

2010 yılı büyük bir heyecan ve çalışma içinde geçti. Yüzlerce organizasyona, başarıyla ev sahipliği yaptık. Takdir aldık, beğenildik, alkışlandık. Biz çalışıp emek verdikçe Beyoğlu’muz ışıl ışıl parladı, biraz daha güzelleşti.

Çalışmalarımız elbette yalnızca kültür sanat alanında değildi. Beyoğlu sınırları içinde yaşayan tüm vatandaşlarımıza hizmet götürdük. Sosyal Yardım marketimiz, sosyal belediyeciliğin örnek bir uygulaması olarak büyük takdir güren ve gurur duyduğumuz bir başka Özgün projemiz olarak 2010 yılında hizmete girdi.

Eğitim-sağlık ve sosyal yardımlaşmadan, altyapı çalışmalarına, çevre temizliğine kadar Beyoğlu’nun sorunlarına kalıcı çözümler üretmeye gayret ettik. Vatandaşına hesap veren, vatandaşını yönetimin doğrudan ortağı gören bir anlayış ve felsefeyle, halkımıza hesap verdik. Halkımızın ihtiyaç ve beklentileri doğrultusunda yatırım ve hizmetlerimize yön verdik. Bu maksatla, 2010 yılı içerisinde yaptığımız çalışmaları ilgili müdürlüklerimizin bölümlerinde ayrıntılı olarak bulabilirsiniz.

Tüm çalışmalarımızda bize güç veren meclis üyelerimize, takım arkadaşlarıma, belediyemizin fedakâr emekçilerine, sivil toplum kuruluşlarına, kültür-sanal camiasına ve ferasetiyle bize rehberlik eden Beyoğlu halkına teşekkürlerimi sunuyorum.

Ahmet Misbah Demircan
Beyoğlu Belediye Başkanı