Önsözden)
Beyoğlu, kültür ve sanatın merkezi
İnsanların kentlerle ilişkisi günümüzde yeni boyutlar kazanıyor. Dünya nüfusunun %70’ten fazlası kentlerde yaşıyor. Artık tarım ve hayvancılık modern teknolojiyle iç içe geçtiği gibi, köyler de kentlerle iç içe geçiyor. Kent ormanları oluşturulurken, kırsal bölgelerden geçen otoyol kenarlarında büyük şirket merkezleri, alışveriş merkezleri kuruluyor. 2013 yılında 1 milyar 85 milyon insan farklı ülkelere, şehirlere seyahat etti. Yeni kentler keşfettikçe, ‘kendi kentimize’ bakışımız da değişiyor. Kent bilgisi arttıkça, kentlilik bilinci de güçleniyor. Bu hızlı süreçte, Beyoğlu her geçen gün, dünyanın en cazip kentlerinden biri haline geliyor. Aynı zamanda, Beyoğlu’nun, Türkiye için ve Beyoğlu sakinleri için önemi de her geçen gün artıyor.
Şu da var: Kentler markalaşıyor. Milano modanın, Paris romantizmin, Barselona mimarinin… Kısacası her kent bir değerin temsilcisi haline geliyor. Beyoğlu, kozmopolit bir kültür-sanat kenti. Biz de Beyoğlu’nun kent kimliğiyle uyumlu bir strateji izliyoruz. Bu yıl, Kültürlerarası Sanat Diyalogları’nın 5.’sini gerçekleştirdik. Dünyanın dört bir yanından sanatçıları ağırladık. Her yıl 30 civarında büyük festival düzenliyoruz. Sergiler, konserler, gösterilerle; bir açık hava müzesi görünümündeki Beyoğlu’nu aynı zamanda yılın her günü kültürel ve sanatsal faaliyetlerin en büyük merkezi olarak konumluyoruz.
Elinizdeki dergi, tam da bu bilinçli yönelişin unsurlarından biri. Beyoğlu’nun bir dünya kenti olduğunun göstergelerinden Cervantes Kültür Merkezi hakkındaki yazıya dikkatinizi çekmek isterim. Bu sayımızda ayrıca Enerji Müzesi, Kılıç Ali Paşa Hamamı, Haydee Pide, Taksim Ortaokulu gibi mekanlarımıza farklı bir açıdan bakınız. Beyoğlu’nu hep birlikte daha da aydınlık ve güzel günlere taşımak ümidiyle…
Dergimizin hazırlanmasında emeği geçen ve katkı sağlayan tüm arkadaşlarıma sonsuz teşekkürler. Ve sevgili okur size de teşekkür ediyorum. Yeni sayılarda buluşmak umuduyla…
Mutlu ve sağlıklı kalın.
Ahmet Misbah Demircan
Beyoğlu Belediye Başkanı