(Önsözden)

Beyoğlu’nda Bayram Sevinci

Beyoğlu’nu anlamak, İstanbul’un kozmopolit yapısını anlamaktır. Beyoğlu’nu anlamak, İstanbul’u bir barış şehri yapan nitelikleri anlamaktır. Beyoğlu’nu anlamak, tarih ile hayatın birlikte aktığını anlamaktır. Elinizdeki dergi, Beyoğlu’nu daha doğru anlamak, daha iyi tanımak isteyenler için hazırlanıyor. 000 Bu sayımızda, çok kıymetli romancı ve edebiyat uzmanı Prof. Dr. İskender Pala ile yapılmış bir söyleşi yer alıyor. Kendisi, gerek divan şiirimizin anlaşılması ve benimsenmesi için gösterdiği üstün çabalarla gerek kültür tarihimiz hakkında yazdığı enfes kitaplarla gerekse de her biri birbirinden sürükleyici romanlarıyla hepimize ilham veriyor, ufuk açıyor.

Beyoğlu Sahaf Festivali albümüne dikkat lütfen. Bu fotoğraflarda Beyoğlu’nun şifresi gizli. Beyoğlu’nun kalbinde kitaplar vardır. Kitaplara ilgi, bilgiye hürmet, eski kitaplara vefa vardır. Beyoğlu’nu tüm Türkiye’nin en cazip yerlerinden kılan ayırıcı nitelik, mimariden de önce, Beyoğlu’nun kitap sevgisidir. Bu sayımızda Miniatürk’ten Fransa Sarayı’na, Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi’nden Sinan Paşa Camii’ne kadar Beyoğlu’na özgü birçok değeri, size ayrıntılarıyla takdim ediyoruz. Bir de Fasuli var. Tophane’deki meşhur lezzet makamı. Bir yaz akşamı, Fasuli’nin terasında o nefis kuru fasulyeyi yavaş yavaş, tadına vararak kaşıklamak da ne büyük bahtiyarlıktır. Afiyet şeker olsun.

Elinizdeki dergi, yine farklı bir Beyoğlu gezisi, Beyoğlu perspektifi sunuyor. Tadını çıkarmanız dileğiyle… Dilerim dergimizi beğenirsiniz sevgili okur. Bu vesileyle, dergimizin hazırlanmasında emeği geçen ve katkı sağlayan tüm dostlarımıza sonsuz teşekkürler. Ve tabii size, sevgili okur, size de teşekkür ediyorum. Yeni sayılarımızda buluşmak umuduyla…

Ayrıca… Ramazan Bayramınızı da can-ı gönülden kutluyorum. Dilerim tüm günleriniz bayram ferahlığı, bayram sevinciyle dolsun.

Mutlu ve sağlıklı kalın.

Ahmet Misbah Demircan 
Beyoğlu Belediye Başkanı