Dr. Ufuk ALTUNBAŞ

Kentsel Dönüşüm Müdürü

 
1978 yılında Kayseri’de doğdu. İlk-orta-lise eğitimini Kayseri’de tamamladı. İstanbul Teknik Üniversitesi, Şehir ve Bölge Planlaması Bölümünden 2001 yılında mezun oldu. Aynı üniversitede Kentsel Tasarım Programında 2006 yılında “Kent Merkezlerinde Yayalaştırmanın İşlevsel Değişim Üzerine Etkileri: İstiklal Caddesi Örneği” konulu yüksek lisans; Şehir ve Bölge Planlama Bölümünde 2016 yılında “Çocukların Suça Sürüklenmesinde Fiziksel ve Sosyo-Mekansal Faktörlerin Etkisi” konulu doktora tezini tamamladı. Tez çalışmaları dışında Uluslararası dergilerde
yayınlanmış makaleleri bulunmaktadır.

Mesleki kariyerine özel planlama bürosunda başladı. Beyoğlu Belediyesi Planlama Müdürlüğü’nde şehir plancısı olarak 2002-2006 yılları arasında görev yaptı. 2007-2014 yılları arasında İstanbul İl Özel İdaresi’nde Coğrafi Bilgi Sistemleri ve AR-GE biriminde bölüm şefi olarak çalışmaya devam etti. İstanbul İl Özel İdaresi’nde çalıştığı dönemde 2009-2012 yılları arasında İstanbul 1 ve 5 nolu Kültür Varlıkları Koruma Kurulu’nda kurul üyesi olarak görev yaptı. İstanbul İl Özel İdaresi’nin kapatılması sonrası Beyoğlu Belediyesi Planlama Müdürlüğü’nde tekrar göreve başladı. Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü’nün 2014 yılında kurulması ile birlikte müdürlük bünyesinde şehir plancısı ve bölüm şefi olarak görev yaptı. 2019 yılında atandığı Kentsel Dönüşüm müdürlüğü görevini halen devam ettirmektedir.

Evli ve 1 çocuk babasıdır. İyi derecede İngilizce bilmektedir.
 
Kapsam

Beyoğlu Belediye Başkanlığı Kentsel Dönüşüm Müdürlüğünün bütün iş ve işlemlerine ait hizmet, faaliyet, görevli personelin çalışma usul ve esaslarını kapsar.

Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü’nün Görevleri

    -Başkanlık makamınca belirlenmiş olan üst ölçekli strateji, hedef ve politikalar doğrultusunda, uzun dönemli kentsel stratejik plan, proje ve programları hazırlar veya hazırlattırır.

    -Belediye sınırları içinde fiziksel, sosyal ve ekonomik olarak kente entegre olamayan bölgeleri belirleyerek, öncelikli olarak yıkıntı ve çöküntü alanlar olmak üzere kritik yoğunluklu, düzensiz gelişmiş ve afet riski taşıyan alanlardan başlayarak kentsel dönüşüm (riskli alan) ve kentsel yenileme alanlarını tespit eder, öncelik sırasını belirler, planlar ve uygulama programlarını hazırlar.

    -Yetki alanı içinde dönüşüm alanı olarak belirlenen alanlarda Hazine, kamu kurum ve kuruluşları, belediyeler ve vakıflar tarafından idare edilenler özel mülkiyette bulunanlar da dâhil her türlü arsa ve arazilerin ve bunların üzerinde bulunan bütün yapıların Kentsel Dönüşüm amaç ve programına uygun olarak iyileştirilmesi için uygulama ve programlar yapar.

    -Toplumu bilgilendirmek amacı ile Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü’nün faaliyet alanları ile ilgili yazılı ve görsel olarak halkı bilgilendirir, bilinçlendirir ve tanıtım yapar.

    -Kentsel dönüşüm ve kentsel yenileme proje alanlarında bulunan yapıların boşaltılması, yıkımı ve kamulaştırılmasında anlaşma yolunun bulunmasını sağlar.

    -Deprem tehlikesi ve bölgenin diğer doğal riskleri sonucu kentsel dönüşümü zorunlu kılan nedenler için çözüme yönelik çalışmalar ve uygulamalar yapar ya da yaptırır.

    -Belediyenin kentsel dönüşüm ve kentsel yenileme proje alanlarındaki tüm yapım faaliyetleri (altyapı, üstyapı, rekreasyon) ile ilgili avan, kesin ve uygulama projelerini, hazırlar veya hazırlatır, yapar veya yaptırır.

    -5366 sayılı Yıpranan Tarihi ve Kültürel Taşınmaz Varlıkların Yenilenerek Korunması ve Yaşatılarak Kullanılması Hakkında Kanun ve ilgili yönetmelikler çerçevesinde uygulamaya esas proje ve yapım kısımları da dâhil tüm iş ve işlemleri yapar veya yaptırır.

    -6306 sayılı “Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanun” ve ilgili yönetmelikler çerçevesinde uygulamaya esas proje ve yapım kısımları da dâhil tüm iş ve işlemleri yapar veya yaptırır.

    -5393 sayılı Belediye Kanunu kapsamında  “Kentsel dönüşüm ve gelişim proje alanı” belirlemelerinin yapılması ile uygulamaya esas her türlü proje ve yapım işlerini yapar veya yaptırır.

    -5366 sayılı yasa ve yönetmelik hükümleri doğrultusunda “Yenileme Alanı” belirlenmesi işlemlerinin yapılması ile bu işlemlere dair her türlü hukuki ve teknik alt yapının hazırlatılarak meclis kararlarının alınması sonrası, gerekli Cumhurbaşkanı kararının alınabilmesi için ilgili Bakanlıkla yazışmaları yapar.

    -6306 sayılı yasa ve ilgili mevzuat gereği “Riskli Alan” ile  “Rezerv Alanları” belirlenmesi hakkındaki çalışmaları başlatmak ve ”Riskli Alan” ile  “Rezerv Alanları” için Bakanlığın istediği şekliyle dosyaları hazırlar ve Bakanlığa sunar.

    -Proje alanındaki hak sahipleriyle uygulama esasları doğrultusunda uzlaşma ve anlaşma süreçlerinin yürütülmesi ve sözleşmelerin yapılması işlemlerini yapar veya yaptırır.

    -Anlaşma sağlanamaması durumlarında ise ilgili mevzuat gereği kamulaştırma işlemlerinin yapılması hususunda Emlak İstimlâk Müdürlüğü ile Hukuk İşleri Müdürlüğü arasında gerekli yazışmaları yaparak, kamulaştırma sürecini başlatır.

    -Proje üretme konusunda yeni teknolojileri takip ederek ve gerekirse personelin bu amaçla eğitimini sağlamak için hizmet alımı ihalesi yapar.

    -Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü bünyesinde; konuları ile ilgili gerekli birimlerin elemanlarından oluşan komisyonlar kurar.

    -Müdürlüğün performans hedeflerini belirlemek ve bu hedeflere ulaşmak için çalışmalar yapar.

    -Müdürlüğün yıllık bütçesini hazırlar ve Mali Hizmetler Müdürlüğüne gönderir.

    -Sözlü veya iletişim yoluyla gelen şikâyetleri değerlendirir.

 

Müdürlüğün Yetkisi

Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü, bu yönetmelikte sayılan görevleri ve 5393 sayılı Belediye Kanununa dayanarak Belediye Başkanınca kendisine verilen tüm görevleri ile faaliyet konuları ile ilgili görevleri kanunlar çerçevesinde yapmaya yetkilidir.

Müdürlüğün Sorumluluğu

Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü, Belediye Başkanınca tevdi edilen ve bu yönetmelikte tarif edilen görevler ile faaliyet konularında ilgili yasalarda belirtilen diğer görevleri gerekli özen ve titizlikle zamanında yapmak ve yürütmekle sorumludur.

Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü Görev ve Çalışma Yönetmeliği İçin Tıklayınız.