Kardeş Dubrovnik Belediyesi’ne Beyoğlu Belediyesi’nce resmi bir ziyaret gerçekleştirildi. 1720’de Beyoğlu’nda bulunan Dubrovnik Cumhuriyeti Büyükelçiliği’nin “Büyükelçilik Plakası”nın bir replikası, dostluğun nişanesi olarak hediye edildi. “Büyükelçilik Plakası”nın orijinali İstanbul Arkeoloji Müzesi’nde bulunuyor.

Beyoğlu Belediyesi ve Dubrovnik Belediyesi arasındaki çalışmalar ve karşılıklı ziyaretler, 2015’te imzalanan iş birliği çerçevesinde devam ediyor. 6 yıldır aktif olarak devam eden dostluğu taçlandırmak ve pekiştirmek adına Beyoğlu Belediyesi’nce yeni bir ziyaret gerçekleştirildi. Tarihi Sponza Sarayı’nda gerçekleşen buluşmada; bin 720’de Beyoğlu’nda bulunan Dubrovnik Cumhuriyeti Büyükelçiliği’nin “Büyükelçilik Plakası”nın bir replikası, Beyoğlu Belediyesi tarafından hediye olarak takdim edildi.

Beyoğlu Belediye Başkan Yardımcıları Kübra Gülal ve Yusuf Ulutaş, T.C. Zagreb Büyükelçisi Mustafa Babür Hızlan, İstanbul Hırvatistan Cumhuriyeti Başkonsolosu Ivana Zerec ve pek çok davetlinin hazır bulunduğu buluşmada; Hırvatistan Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Gordan Grlic Radman, Kültür Bakanı Obuljen Koržinek, Dubrovnik Belediye Başkanı Mato Frankovic ve Dubrovnik Belediyesi Başkan Yardımcısı Jelka Tepsic davetliler ile yakından ilgilendi.

 “Diplomatik İlişkilerimiz 18. Yüzyıldan da Öncesine Dayanıyor”

Davette konuşan Hırvatistan Dışişleri Bakanı Gordan Grlic Radman; bu plakanın, diplomatik ilişkilerin 18. yüzyıla hatta daha öncesine dayandığının bir kanıtı olduğunu belirterek, “Diplomasinin önemi bu plaka ile bir kez daha vurgulanmış oluyor. Plakanın bulunmasına katkı sağlayan Hırvatistan İstanbul Başkonsolosluğu’na, Başkonsolosumuza ve özelikle projenin gerçekleşmesini sağlayan Beyoğlu Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız’a teşekkür ediyoruz. Dostluğunuz için de çok teşekkürler” dedi.

Konuşmasına, Türkiye’nin Hırvatistan’ın bağımsızlığını tanıyan ilk devletlerden biri olmasının tesadüf olmadığını söyleyerek devam eden Radman, “İlk Cumhurbaşkanımız Franjo Tuđman da Türkiye’ye çok yakındı. Şimdi de ülkelerimiz arasındaki ilişkiler çok iyi. Özellikle mevkidaşım ve dostum Sayın Mevlut Çavuşoğlu ile. Başbakanımız da bu ay Antalya’yı ziyaret etti. Antalya Diploması Forumu’na katıldık. Bu mükemmel ilişkilerin sonucu olarak da dostluğumuzun simgesi olarak hediye edilen bu plaka, Beyoğlu ve Dubrovnik, Türkiye ve Hırvatistan arasındaki iyi ilişkilerin kanıtıdır” şeklinde konuştu.

Dubrovnik Belediye Başkanı Mato Frankovic ise, böyle bir gecede bulunmuş olmaktan dolayı memnuniyetlerini dile getirdi. Frankovic iki belediye arasındaki iş birlikteliklerinin artarak devam edeceğinin altını çizdi.

“Akdeniz’de Kardeşlik Köprüleri Kuruyoruz”

Beyoğlu Belediye Başkan Yardımcısı Yusuf Ulutaş, İstanbul’un incisi Beyoğlu’ndan Adriyatik’in incisi Dubrovnik’e selam getirdiklerini belirterek, çok anlamlı bir günde burada olmaktan dolayı mutlu olduklarını kaydetti.

“Dubrovnik Yaz Festivali’nin açılış gününde tarihi levhanın replikasının böylesi müstesna bir yere asılmasını memnuniyetle karşılıyoruz” şeklinde sözlerine devam eden Ulutaş, “Bugün burada açılış seremonisini gerçekleştireceğimiz Büyükelçilik Plakası, Hırvatistan’nın ilk yurt dışı temsilciliğinin İstanbul Beyoğlu’nda olduğunu kanıtlaması bakımından çok değerli. Her ne kadar plakanın tarihi 1700’lü yıllara kadar gitse de Türkiye ile Hırvatistan arasındaki ilişkiler bundan da eskiye dayanmaktadır. Türkiye, Hırvatistan’ın bağımsızlığını ilk tanıyan ülkeler arasında yer almıştır. Temennimiz bundan sonra da İlişkilerimizin güçlenerek devam etmesidir” dedi.

Yusuf Ulutaş sözlerini şöyle sürdürdü:

“Aramızdaki kadim dostluğa yerel yönetimler olarak katkıda bulunuyoruz. Akdeniz’de kardeşlik köprüleri kuruyoruz. İnanıyorum ki kurduğumuz kardeşlik köprüsünden; iki ülke kültürü, medeniyeti, dostluğu, ticareti, sanatı, birbirine yürüyecek. Ragusa Cumhuriyeti’nin ilk temsilciliğinin bulunduğu Beyoğlu’muzda Dubrovnik Belediyesi ile birlikte inşa ettiğimiz kardeşliğimiz sonsuza dek yaşayacak. 1700’lü yıllardaki ‘Büyükelçilik Plakası’nın replikası dostluğumuzun simgesi olsun. Umarım orijinalini İstanbul Arkeoloji Müzesi’nde hep birlikte ziyaret etme fırsatımız olur.”

Beyoğlu Belediyesi Heyeti, Dubrovnik Belediye Başkanı Mato Frankovic ile önümüzdeki süreçte gerçekleştirilecek projeler üzerine görüştü. Heyet, iki belediye arasındaki ilişkileri geliştirilmesinden duyacakları memnuniyeti dile getirdi. Toplantı öncesi Devlet Arşivi’nde incelemelerde bulunan ve fermanlar ile belgelerden çok etkilendiklerini dile getiren heyetten yetkililer; bu büyük ve önemli arşivi Beyoğlu’nda bir sergi ile herkese ulaştırmaktan büyük mutluluk duyacaklarını kaydettiler. Fikrin geliştirilmesi hususunda mutabakata varıldı.

Ragusa Cumhuriyeti, bugünkü adıyla Dubrovnik; XIV. yüzyılın başlarından XVII. yüzyıla kadar Osmanlı İmparatorluğu himayesinde bir şehir cumhuriyeti idi. Ragusa Cumhuriyeti’nin ilk Büyükelçiliği de Beyoğlu’nda bulunuyordu. Hırvatistan Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosluğu ile yapılan araştırmalar ve çalışmalar neticesinde, Latince bir yazıt olan “Elçilik Plakası”nın bugün İstanbul Arkeoloji Müzesi’nde bulunduğu bilgisine ulaşıldı. Dubrovnik Belediyesi’ne hediye edilmek istenen “Elçilik Plakası”nın bir replikasının üretilmesi için Kültür ve Turizm Bakanlığı ile İstanbul Arkeoloji Müzesi’nden gerekli izinler alındı. Kısa sürede tamamlanan replika, Tarihi Sponza Sarayı’nda yerini aldı.

 Dubrovnik Yaz Festivali

Dubrovnik Yaz Festivali’nin açılışı, aynı gece Beyoğlu Belediyesi Heyeti’nin katılımıyla yapıldı.

1950’lerden günümüze Avrupa’nın dört bir yanına yayılan teatral ve müzikal etkinlikler,  Dubrovnik’te de “Yaz Festivali” organizasyonunda yapılmaya başlandı. Her yıl 10 Temmuz- 25 Ağustos tarihleri arasında gerçekleştirilen festival, sadece Dubrovnik’in değil tüm Hırvatistan’ın en büyük ve en çok katılımcının olduğu kültürel bir olay.