Başkan Yıldız Beyoğlu’nun, her gün dünyanın dört bir yanından milyonlarca insanların kendini en özgür şekilde ifade etme heyecanı ile geldiği bir yer olduğunu söyledi.
Beyoğlu Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız, Adem Metan’ın Youtube kanalına konuk oldu. Adem Metan’ın sorularını cevaplandıran Başkan Yıldız, siyasi hayatı ve özel hayatına ilişkin samimi açıklamalarda bulundu.
İSTERİZ Kİ BÜTÜN YÖNLERİMİZİ MİLLETİMİZ BİLSİN
Adem Metan’ın “Görünenin ötesinde bir görünmeyen Haydar Ali Yıldız var. Kimsenin bilmediği bir alışkanlığınız var mı?” şeklindeki sorusunu samimi bir dille cevaplayan Başkan Yıldız, “Bilinmesini istemediğim şeyler yok. Toplumun önündeyiz. İsteriz ki bütün yönlerimizi toplum bilsin, milletimiz bilsin. Özellikle genç arkadaşlarımıza kaleme olan tutkumuzu anlatmak, kitap sevgimizi… Biriktirmek için de kitap alıyorum. Kalem merakım için şunu anlatayım. Ortaokul ilkokul yıllarında hatırlarsınız yıllık ödevler verilirdi. Kompozisyon yazısı. Üç beş sayfa hepimiz yazardık. Genelde okulun tatil edildiği ara dönemlerde olurdu bu. Bir gün kızın bir tanesi kalem istedi. O zamanki tabirimizle kendiliğinden yazan kalem. İyi bir dolma kalemdi. Amcamın kızı ile aynı sınıftayız. Seyhan Hanım’a Bu Haydar’ın kalemi değil mi, sana mı verdi? dedi. Seyhan hanım ‘Evet’ dedi. ‘Aaa bunda bir iş var. Sen de gönlü var. Kimseye vermez kalemini’ dedi. Daha sonra eşim oldu o kalemi verdiğim kişi. Son kalem de eşimdir. Sığındığım kalem de eşimdir”
İMPARATORLUĞUNDA DA İLK BELEDİYESİ BURASI
Beyoğlu’nda belediye başkanı olmanın önemine de değinen Başkan Yıldız, “Müthiş bir sorumluluğu var. Sonuçta ben siyaseti, bir duruşu temsil eden, Recep Tayyip Erdoğan’ın siyasi hareketini temsil eden, AK Parti’nin siyasal duruşunu, siyasal pozisyon alışını… Özellikle sosyal hayatta, özgürlükler alanında ifadesini bulacağı yer burası. Hata yapma şansınız yok. 24 saati aktif olan bir belde. Farklı inançların, farklı kültürlerin, farklı yaşam tarzlarının, farklı medeniyetlerin birikimlerinin var olduğu; İstanbul’un, Türkiye’nin, dünyanın her yanından insanların günlük milyonları aşan bir şekilde burada kendini en özgür şekilde ifade etme heyecanı ile geldiği bir yer. Sonunda buradan rahatlamış olarak huzurlu bir şekilde ayrılabilmesini sağlayacak olan ortamı oluşturmak gibi bir sorumluluğum var. Diğer taraftan Beyoğlu; kültürün, sanatın, tarihin şehri. Temsil ettiğim siyasi hareketin kültür-sanata bakışı, insana bakışı her şeyden önce, bunun gösterilebileceği yer. İnsanların günlük talep ve beklentilerini karşılamak gibi siyasetin temel bir görevi var. Beyoğlu Belediye Başkanlığı veya Belediye Başkanlarının anlık talebi, beklentiyi şikayeti dikkate alıp değerlendirmek gibi bir mecburiyetleri var. Bu bakımdan Beyoğlu Belediye Başkanlığı haricinde başka bir Belediye Başkanlığı deseniz, orada da dururum. Çünkü İmparatorluğunda da ilk Belediyesi burası” ifadelerini kullandı.
HALKIN SEÇTİĞİ İLK CUMHURBAŞKANI BEYOĞLU’NDAN
Başkan Yıldız Beyoğlu’nun ilklerin şehri olduğunu da belirterek,“Tarihi özelliği olan, 1800’lü yılların yarısında 1856’da yapılmış. Belediye Binası olarak hizmet veriyor. Beyoğlu Belediyesi ilk Belediye Binası ama neredeyse her şeyin de ilki Beyoğlu’nda. İlk Tersane Kasımpaşa’da Beyoğlu’nda, ilk metro Beyoğlu’nda, ilk tramvay, ilk banka burada. Bankalar Caddesi. İlk sigorta şirketi burada. İlk sinema burada. İlk tiyatro Dârülbedâyi burada. Osmanlı’da ilk lokanta Beyoğlu’nda. İstanbul’un fethedildiği yer burada, Kasımpaşa Haliç. Kurtuluş Savaşı’nın başladığı yer burası, Karaköy Galata Rıhtımı’ndan Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları filikaya biniyorlar Bandırma Vapuru’na Samsun’a gidiyorlar. Milli Mücadele’nin başladığı yer de burası. İlk stad, bugün Gezi Parkı diye bildiğimiz yerde. İlk Milli Maç’ın oynandığı yer orada. Türkiye-Romanya 2-2. Halkın seçtiği ilk Cumhurbaşkanı Beyoğlu’ndan” diye konuştu.
ZAMAN ZAMAN HOCAMIZ YORGUN OLDUĞUNDA DERSİ BEN ANLATIRDIM
Tarihe ayrı bir düşkünlüğünün olduğunu söyleyen Başkan Yıldız, “Bir Alman düşünür, ‘Bin yılını hesap edemeyenler millet olamaz’ diyor. Tarihe olan merakım lise yıllarına dayanıyor. Hatta zaman zaman hocamız yorgun olduğunda dersi ben anlatırdım. Sinema konusunda da eğitim alan biriyim. Beyoğlu tabii sinemanın merkezi. Yeşilçam’ın olduğu yer. İlçe Başkanlığı da yaptım ben burada. Sinema en iyi mesajın verildiği sektör. Bugün mesafe sineman daha çok diziler öne çıkmaya başladı. Şahsen Büyük Selçuklu Dizisi’nde arkadaşlarımla zaman zaman istişare ediyorum” ifadelerini kullandı.
ÖNEMLİ OLAN KAMU HİZMETLERİNİN SUNULMASINDA TARAFSIZLIK GÖSTERMEKTİR.
Başkan Yıldız, Adem Metan’ın “Beyoğlu Belediyesi’nde sizinle aynı görüşte olmayan çalışan var mı?” şeklindeki sorusuna ise, “Tabii kesinlikle. Kendi görüşünü benim belediye çalışmalarıma zarar verecek şekilde yansıtıyorsa ona müsamaha etmem. İnsanın kendi dünya görüşü tabii ki olmalı. Önemli olan seçildikten sonra kamu hizmetlerinin sunulmasında tarafsızlık göstermektir. Seçim kampanyalarımda AK Parti rozeti yakamda olur. Ben partim ile gurur duyarım. Ama kamuoyuna çıktığım zaman ben AK Partili Belediye Başkanı’yım. Aday olduğumda bu rozeti takarım. Seçim zamanında rozetleri çıkarıyorlar, ‘Bütün partilere eşit mesafedeyiz’ diyorlar, sonra kendi partilerinin kongrelerine gidiyorlar. Tam tersi olması lazım. Seçim zamanı parti rozetimi takarım, seçim sonrası halka giderim siyasi görüşümüz belli, manifestomuz belli, vaatlerimiz belli, ortaya konulan konular, seçim beyannamesi belli. Ben bunun adayıyım. Bu dönemde Cumhur İttifakı’nın adayıyım. MHP’nin AK Parti’nin görüşü belli. Ortak hareket edileceğine dair deklarasyon var. O deklarasyona bağlı olarak adayım. Seçimden sonra ise ‘Evet şimdi herkese, tüm Beyoğlululara hizmet edeceğim’ Artık Türk Bayrağı rozeti takarım. Benimle çalışan arkadaşım da böyle bakıyorsa farklı görüşte olmasında hiçbir sakınca yok. Cumhurbaşkanımızın da dediği gibi, ‘Siyasetçinin sığınacağı liman ahlaktır’. Siyasette belirleyici olan da budur” şeklinde cevap verdi.
DÜNYANIN İLK OKÇULUK MÜZESİ OKÇULAR VAKFI’NDA
Okçular Vakfı’nın çalışmalarıyla ilgili de bilgi veren Başkan Yıldız, “Okçular Vakfı’ndaki faaliyetimiz bizim büyük bir medeniyet okumasıydı. Dünyanın ilk laboratuarını, ilk enstitüsünü orada açtık. Her şeyin ilkinin yapıldığı yer orası. Kadir Topbaş çok ciddi destek verdi oraya, şu an dünyada ilk okçuluk müzesi Okçular Vakfı’nda. 500’e yakın eser orada sergileniyor. Dünya okçuluk laboratuvarı orada. Olimpiyat Şampiyonları geldiğinde oraya geliyorlar” dedi.
BEYOĞLU’NUN MARKALARI GERİ DÖNDÜ
Başkan Yıldız, İstiklal Caddesinde yapılan çalışmalarla ilgili ise, “Göreve geldiğimizde farklı sektörlerle toplantı yaptık. Muhaliflerimiz Beyoğlu’nun eski cazibesini kaybettiğini söylüyorlar. Bir de markalar Beyoğlu’nu terk etti diyorlardı. Hangisi Vakko. Bunun haricinde insanların kafasında başka bir algı yok. Cem Hakko ile temasa geçtik. Sağ olsun kendisi ziyaretimize geldi. Toplantı yaptık. Vakko’nun buradan ayrılmasının temel gerekçesi, buranın araç trafiğine kapalı olmasıydı. Müşterileri daha çok araçlı olan müşteriler. Öyle olunca buradan ayrılmak durumunda kalmışlar. Dedim ki kendisine, ‘Vakko bir Beyoğlu markasıdır.’ Cem Hakko da, ‘Doğru söylüyorsunuz. Vakko bir Beyoğlu markasıdır. Beyoğlu ile Vakko özdeşleşmiştir. Ben mesajımı aldım’ dedi. Bizim yönlendirdiğimiz veya kendisinin tespit ettiği lokasyonlar belirlendi. Beymen de geldi. Gelen diğer firmalar da oldu” şeklinde konuştu.