Sultan 2. Abdülhamid Han, vefatının 103. Yıldönümünde Beyoğlu Belediyesi tarafından düzenlenen “21. Asrın Aynasında II. Abdülhamid Han” konulu söyleşi ile anıldı.

Osmanlı İmparatorluğu’nun 34’üncü Padişahı Sultan 2. Abdülhamid Han, vefatının 103. Yıldönümünde Beyoğlu’nda düzenlenen özel programla anıldı. Beyoğlu Belediyesi Online Kültür Sanat Etkinlikleri kapsamında gerçekleştirilen “21. Asrın Aynasında II. Abdülhamid Han” konulu söyleşinin konuğu, İstanbul Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitü Müdürü Prof. Dr. Cezmi Eraslan oldu. Osmanlı İmparatorluğu’nun 2. Abdülhamid Han’ın sürekli kendisini geliştiren bir padişah olduğunu belirten Prof. Dr. Eraslan, 2. Abdülhamid Han’ın dönemin imkanları çerçevesinde devletin imkanlarını zorlayarak idari, siyasi, ekonomik, sosyal ve kültürel alanlarda büyük başarılara imza attığını söyledi.

UYGULADIĞI POLİTİKALARIYLA VE BIRAKTIĞI MİRASLA GELECEĞE IŞIK TUTTU
Cezmi Eraslan, Osmanlı Devleti’nin en uzun asrının en zor zamanlarında padişahlık yapmış olan 2. Abdülhamid Han’ın vefatının üzerinden 100 yıl geçmiş olmasına rağmen hala politikalarıyla ve geride bıraktıklarıyla tarih alanının en yoğun, en ciddi çalışılan döneminin olduğuna değinerek, kendisinin devraldığı mirasa bakıldığında gerek askeri, gerek ekonomik, gerek sosyal ve siyasal anlamda olumsuz manzaralarından ve bu dönemin kayıplarla başlayan hadiselerini anlattı. Bu dönemin dış politikalarına da değinen Eraslan, dış güçlerin oluşturduğu egomanya karşısında denge unsuru olarak Almanya’yı siyasetinin önemli bir aktörü haline getirdiğini ve bu dönemdeki en önemli hamlesinin bu olduğunu söyledi.

AVRUPA’DA ORTAYA ÇIKAN TIBBİ YENİLİKLERİ ŞAHSİ HAZİNESİNİ KULLANARAK UYGULADI
Aynı zamanda 2. Abdülhamid’in “İslam Birliği” politikasını da ele alan Cezmi Eraslan, bu politikanın büyük güçler karşısında Osmanlı Devleti’nin asla ihmal edilmemesi gereken bir güç olduğunu kanıtladığını söyledi. Tanzimat döneminin en önemli hamlesi olan Eğitim Reformunun da 2. Abdülhamid döneminde zirveye ulaştığını belirten Cezmi Eraslan, kültür sanat kurumlarının yine onun döneminde onun destekleriyle belirli bir noktaya çıkarıldığını belirtti. Cezmi Eraslan, toplum sağlığına son derece önem veren 2. Abdulhamid Han’ın Avrupa’da ortaya çıkan tıbbi yenilikleri şahsi hazinesini kullanarak uyguladığının da altı çizildi.