Milli Mücadelenin Kadın Kahramanı ‘Kara Fatma’ Mezarı Başında Anıldı

‘Kara Fatma’ olarak bilinen Milli Mücadele kahramanı Üsteğmen Fatma Seher Erden, ölümünün 65’nci yılında Beyoğlu'nda bulunan mezarı başında anıldı.

Milli Mücadelenin Kadın Kahramanı ‘Kara Fatma’ Mezarı Başında Anıldı
02-07-2020

Milli Mücadele dönemi kahramanlarından “Kara Fatma” olarak bilinen Üsteğmen Fatma Seher Erden, vefatının 65’nci yıl dönümünde kabri başında anıldı. Beyoğlu’nda bulunan Kulaksız Mezarlığı’ndaki anma töreni, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı. Ardından Kuran-ı Kerim okunarak dua edildi. Beyoğlu Belediyesi’nin desteğiyle Milli Mücadelenin Kahraman Kadınlarını Anma ve Anılarını Araştırma ve Yaşatma Derneği tarafından düzenlenen anma programına, Beyoğlu Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız , Beyoğlu Kaymakamı Mustafa Demirelli, 3’ncü  Kolordu Komutanlığı’ndan Albay Zafer Öz ile birçok dernek üyeleri katıldı. Programda Milli Mücadelenin Kahraman Kadınlarını Anma ve Anılarını Araştırma ve Yaşatma Derneği kurucusu İlknur Bektaş, ‘Kara Fatma’nın mezar  kayıt defin defterini basına bilgi paylaşımı için sundu.

TÜRK KADINININ VERMİŞ OLDUĞU MÜCADELE TARİH BOYUNCA UNUTULMAYACAK

Anma programında konuşan Beyoğlu Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız, “ Saygı ve rahmetle anıyorum. Kara kelimesi hem Selçuklu’dan hem Osmanlı’dan en yakın dostu ifade eder. Ona bir emanetin teslim edileceğini ifade eder. Mustafa Kemal Atatürk’ün Milli Mücadeleye başladığı yer olan Beyoğlu’nun Galata’sında şimdi Beyoğlu’nun farklı bir noktasında Kara Fatma’yı anmak bizim için çok daha güzel bir durum. Yüzyıllardır Türk kadınının vermiş olduğu mücadele tarih boyunca unutulmayacaktır” diye konuştu.

5'İNCİ KUŞAK TORUNU OLDUĞUMU 24 YAŞINDA ÖĞRENDİM

Erden’in 5’nci kuşak torunu Orkun Kuşlu, “Milli  Mücadelede Bir Kadın Üsteğmen Kara Fatma” kitabının yazarı İlknur Hanım bana ulaştı. 5’nci kuşak torunu olduğumu söyledi. O zaman 24 yaşındaydım. O zamandan beri her sene buradayız. Kahramanımızın anma programını gerçekleştiriyoruz. 65’nci yıl dönümü çok gururluyuz. Pandemiye rağmen sıcak havaya rağmen bizi yalnız bırakmadılar. Gelen herkese çok teşekkür ederim” dedi.

KARA FATMA TÜRK KADINININ CEPHEDE VERDİĞİ MÜCADELENİN EN BÜYÜK ÖRNEĞİDİR

“Milli Mücadelede Bir Kadın Üsteğmen Kara Fatma”  kitabının yazarı İlknur Bektaş,  “Milli Mücadelenin kahraman kadınlarından sembol isimlerinden Üsteğmen Kara Fatma’nın mezarı başındayız. Bu yıl 65’nci vefat yıldönümü. Kahramanımızın acaba var mıydı soruların en güzel cevabı araştırmalarım sonucu 2013 yılında çıkardığım kitabım defalarca baskıya girdi.Türk kadının cephede ve cephe gerisinde ne kadar büyük mücadele ettiğinin en büyük örneğidir” şeklinde konuştu.