Asma Davulun Son Ustalarından Şener Usta Mesleğini Galata’da İcra Ediyor

Halk danslarının geleneksel icrasında kullanılan en önemli enstrümanlardan olan asma davulun son ustalarından Şener Tanışman, tarihi Galata bölgesinde mesleğini icra ediyor. Çırak bulamamaktan yakınan Şener usta, “Bu işin son çırağı da benim. Usta olabilmem için de bana çırak lazım ama maalesef gençlerin bu işe ilgisi yok” diyor.

Asma Davulun Son Ustalarından Şener Usta Mesleğini Galata’da İcra Ediyor
09-07-2020

Geçmişten günümüze farklı kültürlere, faklı dinlere ve farklı dillere ev sahipliği yapan Beyoğlu, unutulmaya yüz tutmuş birçok mesleğin son ustalarını da bünyesinde barındırıyor. Geleneksel Türk Kültürü’nde ve halk danslarının geleneksel icrasında kullanılan en önemli enstrümanlardan olan asma davulun son ustalarından Şener Tanışman da bu ustalardan sadece birisi. Tarihi Galata bölgesinde bir asma davul ustası olarak 17 yıldır mesleğini icra eden Tanışman, tamamı el yapımı asma davul imalatı yaparak geçimini sağlıyor. 21 yıldır sektörün içinde olan Tanışman, müziğe ve müzik enstrümanlarına olan ilgisinin, babasının sazından çıkan melodilerden, dayısının divan sazından çıkan davudi seslerden etkilenmesiyle başladığını söylüyor.

SOKAK ÇALGICISI OLMAYACAĞIM DEDİM. VE BU İŞİN DETAYLARINI ARAŞTIRDIM

Tanışman, mesleğe nasıl başladığını “Babam zurna çalardı. O ameliyat olunca ben okulu bırakmak zorunda kaldım. Zaten kendim de zurna çalıyordum. Düğünler dernekler derken zaman bizi buraya kadar getirdi. Mesleğe sokakta başladım ama ben sokak çalgıcısı olmayacağım dedim. Bu işin detaylarını araştırdım, halen de araştırmaya devam ediyorum. Önceden istediğin davulu bulmak çok kolay değildi. Aldığımız enstrümanların tonları tutmuyordu, sürekli para harcıyorduk. Napalın ne edelim derken bu işe gönül vermiş ustalardan olan Mehmet Emin Bolat’la karşılaştım. Onun davulumu tamir etmesinden feyiz alarak bu işi kendim yapmaya başladım” sözleriyle anlattı.

BU İŞİN SON ÇIRAĞI BENİM

Mesleğin son çırağı olduğunu da ifade eden Tanışman, “Sürekli kendimi geliştiriyorum, yineliyorum. Her geçen gün yeni bir şey çıkıyor. Teknolojiye de ayak uydurmak durumundayız. Bu işin ustalarından Malatya’da iki tane ustamız var. Bir tanesi Mehmet amca, bir tanesi de Hikmet amca. Onların da devamlılığı yok. Süreç bizi nereye götürecek bilmiyorum. Galata’da da bir ben varım davul yapan. Bu işin son çırağı da benim. Usta olabilmem için de bana çırak lazım ama maalesef gençlerin bu işe ilgisi yok. Onlar daha çok teknolojiyle, sosyal medyayla meşgul. Aslında zeki çocuklar. Her şeye çok çabuk ulaşıyorlar. Ben onları çok seviyorum. Ama mesela Taksim’in nerede olduğunu biliyor ama nasıl gideceğini bilmiyor. Bu tür sorunlar” şeklinde konuştu.