Soğuk Savaş, medeniyetler çatışması-tarihin sonu ve İslamofobi… Bu teoriler 90’lardan günümüze yaşananları açıklıyor mu? Yoksa korku üreterek zihinlerimizi mi kuşatıyor?
28 Şubat-25 Mart 2022 tarihleri arasında Beyoğlu Belediyesi İstiklal Sanat Galerisinde ziyaretçileriyle buluşacak “Korku ve Yüzleşme” sergisi 28 Şubat sürecini, dönemin küresel ve ulusal bağlamı içinde ele alıyor. 90’lı yıllardan 2000’lere dünya, Türkiye ve 28 Şubat sürecini kronolojik anlatı içinde hafızalara kazınmış ikonik imajlar eşliğinde zaman çizelgesine aktarıyor.
1990’ların Türkiye’si Soğuk Savaş sonrası uluslararası ilişkilerde kendisine yön arayan bir ülkeydi. Dönemin siyasetçi, asker ve sivil bürokrasisinin iktidarı korkulara dayanıyordu. Balans ayarı yapmayı denediler. Ülkenin sorunlarını çözmek yerine ürettikleri korkuların esiri oldular. İrtica ile mücadele adı altında; gerçek tersyüz edildi, korku duvarı taş taş yükseltildi. Korkular büyüdü, tüm ülkeyi içine hapsetti fakat ne Türkiye’de irtica hortladı ne de tehditleri 1000 yıl sürdü.
Sergi “Korku mu yüzleşme mi?” sorusunu cesaretle sorup izleyiciye iki seçenek sunuyor. Korkunun esiri olarak ‘Kısır Döngü’de kaybolmak veya yüzleşmeyi seçerek korkunun üstesinden gelmek…
28 Şubat darbe sürecindeki insan hikâyelerine odaklanan sergi, mağdurlara ait objeleri keşfetme ve bu objelerin hikâyesini sahiplerinin dilinden dinleme imkânı sunuyor. O yıllarda inşa edilen korku ikliminin en önemli aktörü olan gazete nüshaları ise utanç objeleri olarak sergide yer alıyor.
Ziyaretçilerin, sergi boyunca karşılaşacağı provokatif sorular ve dönem gazetelerinin yeniden üretilmesi deneyimi, 28 Şubat sürecinin tüm taraflarına 25 yılın travmatik izleriyle yüzleşme olanağı sağlıyor.
25 yılın ardından: Korkmak mı? Korkuların ardına sığınmak mı? Yüzleşerek kısır döngüler aşmak mı? Bu sorular cevaplarını “Korku ve Yüzleşme” sergisinde buluyor.