Dini cemaat liderleri, konsoloslar ve siyasiler Beyoğlu Belediyesi tarafından Hatay’da kurulan Kardeşlik Sofrasında depremzedelerle birlikte iftar yaptı. İftar yemeğine Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Mustafa Şentop da katıldı.
Beyoğlu Belediyesi, pek çok medeniyete ev sahipliği yapan ancak Kahramanmaraş merkezli depremlerde büyük yıkımlar yaşanan Hatay’da, Kardeşlik Sofrası İftarı düzenledi. Ramazan, Paskalya ve Pesah bayramlarının 36 yılda bir denk geldiği ve üç semavi dinin mensuplarının da oruç tuttuğu bu özel ayda gerçekleştirilen iftara, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Mustafa Şentop, AK Parti Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman, Beyoğlu Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız, Türkiye Ermeni Katolikleri Ruhani Lideri Boğos Levon Zekiyan, Fener Rum Patriği Bartholomeos, Keldani Katolik Kilisesi Patrik Vekili Mgr. François Yakan, Türkiye Musevileri Hahambaşı İsak Haleva, Latin Katolik Cemaati Ruhani Reisi Massimiliano Palinuro, Süryani Katolik Kilisesi Patrik Vekili Korepiskopos Orhan Çanlı, Türkiye Ermenileri Patriği Sahak Maşalyan, Süryani Kadim Cemaati Patrik Vekili Yusuf Çetin ile onlarca ülkenin İstanbul başkonsolosu, siyasi parti temsilcileri, Beyoğlu protokolü, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve depremzedeler katıldı.
DUALAR EDİLDİ, İLAHİLER OKUNDU
Duaların ardından ezan okunmasıyla birlikte katılımcılar iftar yaptı. Etkinlikte, 3 semavi dinin ilahileri okundu. İftar yemeğinde konuşan dini liderler, medeniyet kenti Hatay’dan barış ve kardeşlik mesajları verdi. Liderler, deprem felaketi nedeniyle duydukları üzüntüyü de dile getirdi. Etkinliğe ev sahipliği yapan Beyoğlu Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız da deprem felaketinin üzüntüsünü yaşadıklarını ifade etti.
BÜTÜN ÇEŞİTLİLİĞİMİZ VE ZENGİNLİĞİMİZLE ŞEHİRLERİMİZİ YENİDEN İNŞA EDECEĞİZ
TBMM Başkanı Mustafa Şentop , Hatay’da cami, kilise ve sinagogun yan yana olduğunu belirterek, “İşte bu tezahür, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin anayasası ve kanunlarıyla da bir zemin olarak çerçevelenmiş ve onun içeriğinde farklı din, kültür, inanç mensubu herkes özgür bir şekilde, bir arada, kardeşçe ve barış içerisinde yaşayabilmektedir. Bu kutlu yerlerden birisi de esasen Kudüs’tür. İnşallah Kudüs’teki bu huzur ortamının da yeniden sağlanması için dua ediyoruz. Tarihte pek çok yıkıma uğrayıp yeniden ve daha güzel inşa edilen Hatay’ımız için inşallah bu yaşanan son büyük acı olur. Her milletten, inançtan insanların yüzlerce yıl boyunca birlikte ilmek ilmek inşa ettiği bu özel şehrimizin kaybı büyük olmuştur ama inşallah inanıyorum ki hep birlikte bütün çeşitliliğimiz ve zenginliğimizle Hatay’ımızı ve diğer şehirlerimizi yeniden inşa edeceğiz” dedi.
DEPREM EVLERİMİZİ, İŞ YERLERİMİZİ VE MABETLERİMİZİ YIKTI AMA BİRLİĞİMİZ, KARDEŞLİĞİMİZ AYAKTA
Beyoğlu Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız da Beyoğlu gibi Hatay’da da yüz yıllardır farklı inançlar, kültürler, dinler ve medeniyetlerin kardeşçe bir arada yaşadığını vurguladı. Beyoğlu’ndan Hatay’a acıları paylaşmak üzere bölgeye geldiklerini anlatan Yıldız, “Acımızı paylaşmak üzere birlik soframızda bir araya geliyoruz. Bütün dünyaya şunu ifade ediyoruz; büyük bir deprem evlerimizi, iş yerlerimizi ve mabetlerimizi yıktı ama birliğimiz, kardeşliğimiz ayakta. Bunu birlikte ayakta tutacağız.” diye konuştu.
HATAY 85 MİLYONUN ŞAHSİ MESELESİ OLDU
AK Parti Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman, büyük acı için büyük bir dayanışmanın gerektiğini ifade ederek, “Burası kardeşliğin, barışın ve medeniyetlerin şehri. Bu acılı günümüzde yanımızda olduğunuz için şükranlarımızı sunuyoruz. Gazi Mustafa Kemal Atatürk dedi ki; ‘Hatay benim şahsi meselemdir’. Mustafa Kemal Atatürk’ün şahsi meselesi artık, 85 milyonun şahsi meselesi oldu. Hatay’ı unutmayın. Hatay’daki kardeşlerinizi unutmayın. Çünkü bizim bu dönemde en çok şefkate ve sizin dualarınıza ihtiyacımız var” ifadelerini kullandı.
HATAY’DAN TÜM DÜNYAYA BİRLİK VE BERABERLİK MESAJLARI VERİLDİ
Fener Rum Patriği Bartholomeos, “Kayıplarınız için baş sağlığı, yaralılar için acil şifalar diliyorum. Antakya ve çevresini hep birlikte eski güzelliğine kavuşturarak yine hoşgörülü, mutlu, bilge insanların diyarı haline getirmek, engin tarihini, kültürel değerlerini korumak, zengin doğasını, havasını, suyunu, ağacını korumak, tüm ülkenin, hepimizin vazifesidir.”
Antakya ve Tüm Doğu Ortodoksları Patriği 10. Yuhanna Yazıcı,”Kardeşlerin bir arada olması ne güzeldir. Bizler de bugün bu kutsal iftar sofrasında hep beraber kardeşlik içinde toplandık.”
Türkiye Ermenileri Patriği Sahak Maşalyan,”Sadece çimento ve demirle değil ama imanla ve ruhla Antakya yeniden ayağa kalkacak, yeniden biçim alacak. Antakya’nın bereketli coğrafyasından sapasağlam binalar fışkıracak.”
Latin Katolik Cemaati Ruhani Reisi Massimiliano Palinuro, “Antakya, kardeşliğin yaşayan bir simgesidir. Bu kutsal şehir, korkunç bir depremle yerle bir edildi. Yahudiler, Hristiyanlar ve Müslümanların ibadet yerlerini büyük bir hürmetle ziyaret ettik. Yaşanan büyük yıkıma rağmen bu büyük enkazın ortasında ortak duamız bir kez daha yankılandı. Allah’a yardımı için yalvardık.”
Türkiye Musevileri Hahambaşı İsak Haleva da bugünkü birlik ve beraberliğin bir simge olması gerektiğine değinerek Türkiye’nin güzelliklerinin bu güzel mesajı bütün dünyaya yaymasını diledi.
DEPREMZEDELER VE HASAR GÖREN İBADETHANELERİ ZİYARET EDİLDİ
İftar programı öncesinde Hatay’da bir araya gelen dini cemaat liderleri, konsoloslar ve beraberindeki heyet, yaşanan depremler nedeniyle hasar gören kilise, cami ve havraları ziyaret ederek incelemelerde bulundular. Heyet daha sonra konteyner ve çadır kentlerde yaşayan depremzedeleri de ziyaret ederek acılarını paylaştı.