Levantenlerin İstanbul’a katkıları Beyoğlu’nda masaya yatırıldı

A+
A-

Levantenlerin Osmanlı-Avrupa ticari ilişkilerinde oynadıkları rolle, Levanten mimarların ve okullarının İstanbul’da bıraktıkları izler, 1.Beyoğlu Levantenler Konferansı’ndamasaya yatırıldı. Konferansın açılış konuşmasını yapan Başkan Demircan “Edebiyattan mimariye sanattan ticarete Beyoğlu siluetinde silinmez izler, eserler bıraktılar. Levantenlerin yıldızı da Osmanlı ile birlikte sönmeye başladı” dedi.

Levantenlerin İstanbul’a katkıları Beyoğlu’nda masaya yatırıldı
24-09-2016

Beyoğlu Belediyesi ve merkezi Londra’da bulunan Levanten Kültür Mirası Vakfı ile İtalyan Kültür Merkezi’nin katkılarıyla “1. Beyoğlu Levantenler Konferansı” düzenlendi. “Levantenlerin Beyoğlu / Galata Mahallelerinin Gelişmesine Katkı ve Etkileri: 1453’ten Bu Yana Süregelen Ticari, Kültürel ve Sanat Mirası” konulu konferans İtalyan Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. Konferansa Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Haluk Dursun ve İtalyan Kültür Merkezi Müdürü GianniVinciguerra’nın yanı sıra çok sayıda vatandaş katıldı. Konferansta Levantenlerin çeşitli nedenlerle Doğu Akdeniz’deki Osmanlı topraklarına göç ederek yerleşmiş olmaları ve kültür, sanat mirasını korumaya yönelik yapılan araştırmalar masaya yatırıldı.

LEVANTENLER BEYOĞLU SİLUETİNDE SİLİNMEZ İZLER BIRAKTI

Konferansın açılış konuşmasını yapan Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, “1453’ten bu yana Levantenlerin ticari, kültürel ve mimari mirası uzman isimler tarafından değerlendirilecek. Levantenler oldukları topraklarda maruz kaldıkları dini baskılar nedeniyle ve daha güzel yaşamak arzusu ile Osmanlı’ya hicret ettiler. Bu topraklar onları da sinesine bastı, onlara da kapısını açtı. 2’inci Abdülhamid Han tarafından Osmanlı tabiyeti verilmesiyle Osmanlı vatandaşı oldular. Edebiyattan mimariye sanattan ticarete Beyoğlu siluetinde silinmez izler, eserler, hatıralar bıraktılar. Levantenlerin yıldızı da Osmanlı ile birlikte sönmeye başladı” diye konuştu.

BİNALAR ÜZERİNDEN ANLAMAK MÜMKÜN

Levantenleri anlamak için Tepebaşı ve Taksim arasındaki binaların incelenmesi ve bunlar üzerinde çalışılması gerektiğini belirten Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Haluk Dursun ise, “İsmini vermeyeceğim bir devlet kurumunun bir binası var Londra Oteli’nin karşısında. İkisine bakarak nereden nereye olduğunu binalar üzerinden anlamak mümkün. Levanten tabiri Doğu’da ve yaşayan birkaç nesile dönüşen bir süreçte varlığını devam ettiren Avrupalı, Katolik ve Akdeniz özelliğinden çıkar. İç çıkışındaki ana temeli bunlardır” dedi.

KONFERANS KÜLTÜR GEZİLERİ İLE SON BULACAK

24 Eylül’de İtalyan Kültür Merkezi’nde yapılacakoturumlarla devam edecek olan konferansın, 25 Eylül Pazar günü Levanten kültür ve mimari mirası üzerine yapılacak kültür gezileri ile son bulacak.

Ahmet Misbah Demircan

Ahmet Misbah Demircan