Kurtuluş Savaşı’nın Kadın Kahramanı Kara Fatma Beyoğlu’nda Anıldı

A+
A-

Kurtuluş Savaşı’nın kadın kahramanlarından ‘Kara Fatma’ lakaplı Fatma Seher Erden vefatının 64. Yıldönümünde mezarı başında anıldı.

Kurtuluş Savaşı’nın Kadın Kahramanı Kara Fatma Beyoğlu’nda Anıldı
02-07-2019

Milli Mücadele kahramanlarından "Kara Fatma" olarak bilinen Üsteğmen Fatma Seher Erden, ölümünün 64. Yılında Beyoğlu Kulaksız’da bulunan kabri başında anıldı. Beyoğlu'nda bulunan Kulaksız Mezarlığı'ndaki anma törenine, Kur'an-ı Kerim okunması ve şehitler için dua edilmesiyle başlandı. Tören sırasında Erden'in torunu Cemil Dağlar, gözyaşlarını tutamadı.

KARA FATMA’NIN HAYATINDAN ALACAĞIMIZ ÇOK DERS VAR

Gençlerin, Kara Fatma gibi kahramanlardan ders alması gerektiğini ve ülkenin yarınlarının hep beraber inşa edilmesi gerektiğini belirten Beyoğlu Belediye Başkan Yardımcısı Rüstem Dindarol, “Fatma Hanım hepimizin kalbinde ama aynı zamanda da Beyoğlu’nda ki bir mezarlıkta da bize emanet. Bu anlamda kendisinden hayatından alacağımız çok ders ve ibret var. İnşallah bu ders ve ibretle birlikte yolumuza hep beraber devam edeceğiz. Olaylar yaşanır ama olayların yaşanmasının ana sebeplerinden bir tanesi de ders alabilmektir. Özellikle bugün gençlerimizin bu tür hadiselerden bu tür kahramanlardan çok ders alması gerekir ki, ülkemizin yarınlarını hep beraber inşa edelim. Sadece yaşanmış ve geleceğe taşıma açısından bir kaygımız yoksa, bir ders almıyorsak, bir ibretlik almıyorsak sonuçta dikkat edeceğimiz bir mesafe yok demektir. Eşi şehit olmuş bir kadın yeniden tüfeği eline alıyor ve vatan savunmasında en ön plana çıkıyor ve bütün malvarlığını Kızılay’a bağışlıyor. Hepimiz için bir derstir” şeklinde konuştu.

“İMANLI BİR TÜRK KADINIDIR ÜST TEĞMEN KARA FATMA”

Türk kadınının cesaretinin boyuyla posuyla fizikiyle değil, yüreğiyle olduğunu belirten Tarihçi İlknur Bektaş, “Kara Fatma, eşini, iki oğlunu, ailesinden 23 kişiyi kaybetmiş bir kadındır. Ben araştırırken Kara Fatma’nın boyunu posunu bilmiyordum. Siyah beyaz bir fotoğrafın dışında da elimde bir kanıt yoktu. Günler sonra bir yakınına ulaştım. Benim teyzem dedi, kısa kıvırcık saçlı ve boyu bir metre kırk beş santimetre olan bir kadındı. Demek ki Türk kadının cesareti boyuyla posuyla fizikiyle değilmiş, yüreğiyleymiş. Aslan gibi namuslu imanlı bir Türk Kadınıdır Üst Teğmen Kara Fatma” dedi.

“BİZ SENİN MİRASINI YAŞATACAĞIZ”

“Senin adını, senin mücadeleni, bize bıraktığın her şeyi nesilden nesle anlatacağız” diyen Kızılay Genel Sekreter Yardımcısı Murat Ellialtı, “Fatma Seher anne sen bize çok büyük bir miras bıraktın ama gözün arakada kalmasın. Biz millet olarak bağrımızdan çıkan ordumuzla, asker kardeşlerimizle, kadın erkek, çoluk çocuk genç ihtiyar bu vatana sahip çıkmaya bugünde hazırız. 15 Temmuz da bunu biz gösterdik. O gece sokağa döküldük ve vatanımızı savunmanın gayreti içinde olduk. Sen Allah’ın huzurunda rahat ol, biz senin mirasını yaşatacağız. Senin adını, senin mücadeleni, bize bıraktığın her şeyi nesilden nesile anlatacağız. Sen rahat uyu, bu bayrak inmeyecek, bu vatan sonsuza kadar Türk yurdu olarak kalacak. Bu vatan sonsuza kadar dünyada barışın sevginin bir sembolü olacak” ifadelerini kullandı.

MİLLİ MÜCADELEMİZE KATKI VERMİŞ TÜM ŞEHİTLERİMİZİ RAHMET VE MİNNETLE ANIYORUM

Kurtuluş Savaşı'nın kadın kahramanlarından “Kara Fatma” lakaplı Fatma Seher Erden’in Torunu olduğunu Tarihçi İlknur Bektaş’tan öğrendiğini söyleyen Orkun Kuşlu, “Kurtuluş Savaşı’nın sembol isimlerinden büyük ninemin nezdinde Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü, silah arkadaşlarını ve milli mücadelemize katkı vermiş tüm şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyorum. İlknur hanıma çok teşekkür ediyorum çünkü 1955 yılında rahmetli olan kahramanımız, aile olarak kopuk bir geçmiş var. Ben kendisinin torunu olduğumu İlknur hanımdan öğrendim. Bu çalışma ile beraber öğrendim. Bana, Kara Fatma’nın torunu olduğumu bildirdiği için böyle bir şerefi bahşettiği için tekrar teşekkür ediyorum” dedi.

Konuşmaların ardından tören Beyoğlu Belediyesi tarafından dağıtılan ikramlar ile sona erdi.