Hoşgörü Okyanusu Mevlana Galata Mevlevihanesi’nde Anıldı

A+
A-

Hoşgörü okyanusu Hz. Mevlana vefatının 743. yıldönümü münasebetiyleGalata Mevlevihanesi’nde düzenlenen programla anıldı. Programda konuşan Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, “Aşkın sembolü Hz. Mevlana sadece bizim için değil, bütün insanlık için çok önemli bir sığınaktır.” dedi.

Hoşgörü Okyanusu Mevlana Galata Mevlevihanesi’nde Anıldı
16-12-2016

Büyük İslam âlimi ve mutasavvıf Mevlânâ Celâleddîn-i Rûmî Hazretleri, 743. Vuslat yıldönümünde Beyoğlu’nda düzenlenen özel programla anıldı. Beyoğlu Belediyesi, Kültür ve Turim Bakanlığı, Uluslararası Mevlana Vakfı ve Kültür Kenti Vakfı işbirliğiyle Galata Mevlevihanesi’nde gerçekleştirilen Şeb-i Arus programı tekke pilavı ikramıile başladı. İkramın ardından özel olarak düzenlenen Sema Mukabelesi katılımcıların büyük beğenisini topladı. Programa, Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, Beyoğlu İlçe Müftüsü Aydın Yığman, ARDEV Yönetim Kurulu Başkanı Ali Rıza Demircan, Galatasaray Spor Kulübü Başkanı Dursun Özbek, Avukat Kezban Hatemi, Ermeni KatoligBaşpiskaposu A LevonZekiyan, Türkiye Musevi Cemaati Hahambaşı RavİsakHaleva ve Süryani Ortodoks Cemaati Ruhani Lideri Patrik Vekili Metropolit Yusuf Çetin’in yanı sıra farklı dinlere mensup çok sayıda din adamıyla sanat, iş, siyaset ve medya dünyasından çok sayıda önemli isim katıldı.

DUAMIZ AŞK İLE YAŞAMAK VE AŞKLA VUSLATA ERMEKTİR

Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, “Hazreti Mevlana’nın sevgiliye kavuşma sevincine ve muhteşem aşkınaortak olmak” için bir araya geldiklerini belirterek, “Hz. Mevlana,dünyanın her geçen gün büyüyen yaralarına sunulmuş bir ecza, bir şifa gibi hayattadır. Duamız, onun mirasına layık olmak, aşk ile yaşamak ve aşkla vuslata ermektir.Dünyaya tanışmak ve kaynaşmak içifarklılıklarıyla gönderilen insanlar bunları birbirini tamamlayanbirer desen birer motif gibi görmek yerinebirbirlerine doğrulatacakları birer silah gibi ellerinde tutuyorlar.Hz. Mevlana, asırlar öncesi bu ihtilafı görmüş, birlikte yaşamak için tek veölümsüz reçetesini aşk olarak yazmıştır.Etrafımızda kötü şeyler oluyor, bütün bu kötü şeylerindermanı, onun yürüdüğü yoldur,o yolda bıraktığı izlerdir.” dedi.

HZ. MEVLANA’DA TECESSÜM EDEN YARADAN VE YARATILAN AŞKIDIR

Çağımızınyıkım çağına dönüştüğünü de söyleyen Başkan Demircan, “Bugün burada,Halep’in ıstırabı vehicabıyla, küçücük bedenlere isabet edenkurşunların sancısıyla,  küçük yaşta yetim kalan, öksüz kalanyavruların acısıyla cem oluyoruz. Birkaç gün önce onlarca canımızı bizden alanhain saldırının tesiri altındayız.Mukaddes dünya topraklarını, bir vahşet yurduna, bu topraklarda yaşayan Hz. Adem’in çocuklarını vahşi bir avcıya dönüştüren şey bencilliktir ve yaratılışın sırrından uzaklaşmaktır.Bu karanlığı bitirecek, vicdansız kıyımlara son verecek, insanlığı, huzur dolu bir dünyayakavuşturacak yegâne şey ise, Hz. Mevlana’da tecessüm eden yaradan ve yaratılan aşkıdır. Aşkın sembolü Hz. Mevlana sadece bizim için değil, bütün insanlık için çokönemli bir sığınaktır.” ifadelerini kullandı.

Haberin fotoğrafları için Tıklayınız...