Beyoğlu' na Balkanlardan yeni kardeş geliyor

A+
A-

Pécs Blediye Başkanı Dr. Pava Zsolt'un daveti üzerine Macaristan’a giden Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, Osmanlı yadigarı eserleri ziyaret ederek, "Macaristan her haliyle Osmanlı tarihinin, Türk tarihinin bir parçası." dedi.

Beyoğlu' na Balkanlardan yeni kardeş geliyor
04-09-2016

Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, Macaristan’da düzenlenen 1 Eylül Pecs’in ulusal günü ve Pécs Üniversitesi’nin kuruluşunun 450. yıl dönümü kutlamalarına katıldı. Pécs Belediye Başkanı Dr. Pava Zsolt'un daveti üzerine gittiği Pécs'te, Dr. Zsolt’u makamında ziyaret eden Başkan Demircan, yapılan görüşmede, iki ilçe arasında işbirliğinin geliştirilmesi ve Kasım ayı içerisinde Beyoğlu’nda kardeşlik protokolü imzalanmasına karar verildi. Programın ardından Başkan Demircan, Osmanlı döneminden kalan tarihi eserleri de ziyaret etti.

KASIMPAŞA CAMİİ ZİYARET ETTİ

1543-1546 yılları arasında Gazi Kasım Paşa tarafından Pécs meydanına yaptırılan ve daha sonraki yıllarda kiliseye çevrilen “Kasımpaşa Camii” ve aynı dönemde inşa edilen Yakovalı Hasan Paşa Camiini ziyaret eden Başkan Demircan, İdris Baba Türbesi'ne giderek dua etti. Daha sonra Zigetvar Kalesi’ni ziyaret eden Başkan Demircan, önümüzdeki hafta resmi açılışı gerçekleştirilecek Türk Macar Dostluk Parkı ve içerisinde bulunan Kanuni Sultan Süleyman'ın mezarını ziyaret etti.

BÜYÜKELÇİ ŞAKİR FAKILI İLE BİR ARAYA GELDİ

Pécs ziyaretini tamamladıktan sonra beraberindeki heyet ile birlikte Başkent Budapeşte’ye geçen Başkan Demircan, Türkiye’nin Macaristan Büyükelçisi Şakir Fakılı ile bir araya geldi. Büyükelçilik binasında gerçekleşen görüşmeye, Başbakanlık Yurt Dışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı Macaristan Temsilcisi Suat Karakuş’ta katıldı. Burada yapılan görüşmenin ardından 2012 yılında Budapeşte’de hizmete açılan Yunus Emre Enstitüsü’nü ziyaret eden Demircan, vakfın anı defterini imzalayark, çalışmaları hakkında enstitü müdürü Yakup Gül’den bilgi aldı.

BUDİN’İN SON VALİSİ ABDURRAHMAN PAŞA ANILDI

145 yıl Osmanlı İmparatorluğu’nun egemenliği altında kalan Budin’in son valisi Abdurrahman Paşa’nın şehit oluşunun 330’ncı yıl anma törenlerine katılan Başkan Demircan, Avrupalı Türk Demokratlar Birliği (UETD), Macaristan İslam Cemiyeti, Uluslararası Kalkınma ve İşbirliği Derneği (UKİD) ve Macaristan Türk İslam Derneği temsilcileri ile bir araya geldi.

MACARİSTAN HER HALİYLE TÜRK TARİHİNİN BİR PARÇASI

Macaristan’ın Avrupa’nın orta noktasında, Osmanlı-Türk tarihiyle iç içe bir ülke olduğunun ve mutlaka gelip görülmesi gerektiğinin altını çizen Başkan Demircan, şunları söyledi. “Avrupa başkentlerinin ortasında bir nehir var. Ama Tuna’nın hikayesi bizim kültürümüzde, şiirimizde, edebiyatımızda, romanlarımızda ve Osmanlının kahramanlık hikayelerinde özel bir yer tutar. Bugün Tuna’yı bu kadar yakından görmek ayrı bir heyecan, Macaristan her haliyle Osmanlı tarihinin Türk tarihinin bir parçası.’’ dedi.

Haberin fotoğrafları için Tıklayınız...