Altın Eller Taksim’de buluştu

A+
A-

Beyoğlu Belediyesinin “Beyoğlu hareketleniyor” sloganıyla başlattığı festivallerin ikincisi,“Altın Eller Geleneksel El Sanatları Festivali” büyük bir coşkuyla başladı. Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı’nın da katıldığı açılışta, Nostaljik Faytonların İstiklal Caddesinden geçerek festival alanına ulaşması yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı oldu.

Altın Eller Taksim’de buluştu
07-10-2016

Beyoğlu’nda 50 gün sürecek “Beyoğlu Hareketleniyor” Festivallerinin ikincisi “Altın Eller Geleneksel El Sanatları Festivali” Taksim Meydanı’nda 11. kez İstanbullular ile buluştu. Unutulmaya yüz tutmuş meslek dallarını geçmişten geleceğe taşıyan festivalin açılışı, Tünel Meydan’dan hareket eden Nostaljik Faytonların İstiklal Caddesi’nden geçerek Taksim Meydanı’ndaki festival alanına girişi ile başladı. Türkiye’nin yedi bölgesinden 76 zanaatkârı Beyoğlu’nda bir araya getiren festivalin açılış törenine, Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, AK Parti İstanbul Milletvekili Feyzullah Kıyıklık ve Beyoğlu Kaymakamı Osman Ekşi’nin yanı sıra çok sayıda davetli katıldı. Daha sonra Başkan Demircan günün anısına Bakan Avcı’ya vazo hediye etti.

45 FARKLI BRANŞTAN 76 ZANAATKAR BEYOĞLU’NDA

Beyoğlu Belediyesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Kültür Kenti Vakfı işbirliğiyle gerçekleştirilen festivale bu yıl Türkiye'nin 81 ilinden 45 farklı branşta toplam 76 sanatkar katıldı. On gün sürecek festivalde zanaatkârlar; çömlek yapımından çiniciliğe, ahşap işçiliğinden tespih yapımına kadar pek çok geleneksel el sanatı dalında hünerlerini sergileyecek. Her yıl yoğun ilgiyle takip edilen organizasyonda, stantlarında üretim yapacak katılımcılar, ziyaretçilere el sanatlarının tezgâhtaki üretimini yerinde görme fırsatı sunarken satış yapma imkânı da bulacak. Festival, 16 Ekim Pazar günü son bulacak.

AMACIMIZ GELENEKSEL EL SANATLARINI GELECEK NESİLLERE AKTARMAK

Açılışta konuşan Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, sanayinin gelişmesiyle birlikte el sanatlarına olan ilginin azaldığını belirterek, “Geleneksel el sanatlarında bize kala kala bu işi turistlik bir obje ve geçmişten geleceğe geleneksel dizaynımızı, bize ait değerleri, renkleri, desenleri; geleceğin nesillerin mimarlarına, tasarımcılarına ‘kökü mazide ati’ mantığıyla aktarma vazifesi düştü. İşte biz Kültür Bakanlığımızla Türkiye’nin dört bir tarafında bu işi aşkla yapan geleneksel el sanatçılarımızı yaşatmak, kültürümüzü yaşatmak, onları Taksim Meydanı’na getirmek, turizmle ilgilenenle bir arada buluşturmak, tasarımcılarla buluşturmak maksadıyla buna başladık. Çünkü Beyoğlu’nun kültürü, sanatı, alanları ve disiplinleri itibariyle bunları yapmak bizimde görevimizdir. Dolayısıyla peş peşe 6 tane festival’in gerçekleştiği Beyoğlu’nda, Taksim Meydanı’nda işte buraya varmış olduk.” dedi.

BEYOĞLU BİR ANTİKA, MİMARİ ÖZELLİKLERİYLE BİR EL SANATIDIR

Başkan Demircan, “Beyoğlu zaten kendisi bir antika, mimarİ özellikleriyle bir el sanatıdır. Dolayısıyla sinema, tiyatro, kültür, geleneksel el sanatı, bütün bunlar Beyoğlu’nun gerçek misyonu. Bu gerçek misyonu yaşamak, yaşatmak ta bizlerin vazifesi. Son dönemlerde bu festival bize aynı zamanda ayrı bir renk ayrı bir heyecan kattı. Çünkü Beyoğlu’nda işte mekanlar kapanıyor mu, burada hareket azaldı mı diye konuşmalar vardı. Bu konuşmalar çokta gerçek değil ama bazen algı gerçeğin yerine geçiyor. O halde hemen baştan işi durdurmakta vazifemizdi. Beyoğlu’nun  hareketli olduğu imajını da özellikle vermemiz gerekiyordu. İşte bunu da başardık. Antika Festival’i 10 gün boyunca buradaydı. Milyonlarca insan gelip buraları gezdi. İnşallah bu festivalde de gezmeye devam edecek. Taksim Meydanı’nı  yapıldıktan sonra ilk defa böyle bir organizasyon yapılıyor. Bunun için değerli Büyükşehir Belediye Başkanımız Kadir Topbaş’ a şükranlarımızı buradan sunuyoruz.” şeklinde konuştu.

İKİ AY BOYUNCA BEYOĞLU FESTİVALLERLE ŞENLENECEK

Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, Beyoğlu'nu şenlendirdiği için Başkan demircan’ a teşekkür ederek, “Festivallerimiz bereketlenerek çoğalıyor. Yaklaşık iki ay boyunca Beyoğlu festivallerle şenlenecek. Bu etkinlikler daha çok yerel yönetimlerin katılımlarıyla oluyor. 22 yıl önce Cumhurbaşkanımızın belediye başkanı olduğu zamandan beri böyle. Bugünün tanıtım imkanlarını ne kadar çok kullanırsak o kadar iyi olur. Otantik kimliklerimizi de muhafaza etmek gerekiyor. Dolayısıyla hem bölgesel hem de mesleksel bir araya gelme var.” dedi. Başkan Demircan’a, geçmişi yeniden hatırlatacak etkinlikleri düzenlediği için teşekkür eden İstanbul Milletvekili Feyzullah Kıyıklık ise “Son yaşananlardan sonra içimize kapanmadık. Daima dışa açılmak zorundayız. Bu festivalle dünyaya açılıyoruz” ifadelerini kullandı.

Haberin fotoğrafları için Tıklayınız...

Ahmet Misbah Demircan

Ahmet Misbah Demircan