Bakan Selçuk Beyoğlu Sohbetleri’ne konuk oldu

29 Kasım 2018

Beyoğlu Belediyesi tarafından 11’incisi düzenlenen Beyoğlu Sohbetleri’nin konuğu Milli Eğitim Bakanı Prof Dr. Ziya Selçuk oldu. Bakan Selçuk, eğitim alanında atılan yeni adımlar ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Beyoğlu Belediyesi tarafından 11’incisi düzenlenen Beyoğlu Sohbetleri Pera Palace Hotel de gerçekleştirildi. Milli Eğitim Bakanı Prof Dr. Ziya Selçuk’un konuk olduğu programa; Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, Dini cemaat liderleri, Konsoloslar, İş, Sanat ve Spor camiasının önde gelen isimleri katıldı. Açılış konuşmalarının ardından soru cevap şeklinde devam eden programda Bakan Selçuk, eğitim alanında atılan yeni adımlar ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

BİZİM KÜLTÜRÜMÜZDE SOHBETİN YERİ BİR BAŞKA

Gecenin açılış konuşmasını gerçekleştiren Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, “Malum birkaç yıldır bu sohbet toplantılarını yapıyoruz. Bizim kültürümüzde sohbetin yeri bir başka. Artık medya çok gelişti. TV’ler, Sosyal Medya vs var ama sahici ve gerçekçi değil. Karşılıklı sohbetin yerini, karşılıklı iletişimin yerini hiçbir şey tutmuyor. Dolayısıyla biz memleketimizde önemli gördüğümüz konuları ve başlıkları değerlendirmek amacıyla önemli şahsiyetleri zaman zaman Beyoğlu’nda, Beyoğlu’nun yerlileri ve İstanbullularla bir araya getirmeyi vazife ediniyoruz.  Bugünkü konuğumuzda Sayın Milli Eğitim Bakanımız Prof. Dr. Ziya Selçuk. Kendisi çok başarılı. Ben de bir veli olarak çalışmalarını takdir ediyorum.” dedi.

EĞİTİM FAKÜLTELERİ GELENEK KODLARIMIZ ÜZERİNDEN YENİDEN İNŞA EDİLECEK

Beyoğlu Sohbetlerinin konuğu olan Milli Eğitim Bakanı Prof Dr. Ziya Selçuk, eğitim alanında hayata geçirilecek birçok yeni projenin müjdesini vererek, “İlk defa 12 Eylül’den sonra öğretmen yetiştirmeyle ilgili bir çalışma yapıyoruz. Eğitim fakülteleri Türkiye cumhuriyet tarihinin dokunulmaz kurumlarıdır. Bütün üniversitelerin, bütün fakültelerinin ders çizelgelerini üniversiteler kendileri yapar ama eğitim fakültelerinin müfredatı YÖK’ten çakılı gider. Dolayısıyla biz ilk defa öğretmen yetiştirmenin kaynağına da dokunmuş oluyoruz Sayın YÖK başkanımızla oturup çok güzel bir çalışma yaptık, bir protokol imzaladık. Ve eğitim fakültelerimizin bizim gelenek kodlarımız üzerinden yeniden inşası konusunda. Kendi geleneğimiz üzerinden öğretmen yetiştirmeyi yeniden tarif etmek istiyoruz. Bu anlamda pilot bazı eğitim fakülteleriyle öğretmen yetiştirmenin, öğrenci alım kriterlerine kadar, atama ve yükselme yönetmeliğine kadar bütün alt bileşenlerinin dönüştürülmesiyle ilgili önümüzde iki yıllık bir çalışma var. Önceden yaptığımız bir çalışma olduğu için hemen devreye sokmamız mümkün.” ifadelerini kullandı.

OKUL GELİŞİM MODELİ’Nİ KURUYORUZ

Bakan Selçuk, Okul Gelişim Modeli kurmaya hazırlandıklarını da ifade ederek, “Bizim için toplumda aile neyse eğitim de okul da odur.  Netice itibariyle her okul kendi içerisinde yaklaşık 25-30 parametre üzerinden nerede olduğunu anlık olarak mobil olarak izleyecekler. Şubatta bu başlıyor. Yani her bir okul kendisinin hangi parametrede nerede olduğunu görebilecek ama bu bir rekabet değil, bir yarışma değil, biz hangi okula ne kadar yardım ve destek yapmak için bunu yapıyoruz. Ben bu tür bir görevi kabul etmeyecek kadar akıllı bir adamım ama şunu rahatlıkla söyleyebilirim; Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliği benim açından çok önemli. Dünyadaki bütün eğitim devrimlerine baktım, büyük eğitim dönüşümlerine baktım hepsinde güçlü bir lider var. Yani hiçbir istisnası yok hepsinde güçlü bir lider var. Tamda Türkiye’nin yeni bir hikayesinin yazmanın sırası. Bizim çok iyi özelliklerimiz var eğitimde. Belki kapasite yönetimiyle ilgili bazı eksikliklerimiz olabilir ama bunu kötülememekte lazım. Bunun üzerine böyle bir liderlikle biz çok güzel çözümler üretiriz. Bu atmosfer her zaman yakalanmaz. Ben bunu inanın kendi şansım olarak görmüyorum, bu Türkiye’nin şansı ve böyle bir liderlikle biz eğitimde nasıl kalkınacağımız konusunda daha rahatız.” diye konuştu.

15-16 DERSİN YARI YARIYA AZALDIĞINI GÖRECEKSİNİZ

Bakan Selçuk, “Liselerde 15-16 ders var ama bütün Anglosaksonlara baktığımızda, Japonya’ya, Singapur’a, Hong Kong’a baktığımızda onlarda lisede 5 yada 6 ders var. Bizde 15-16 ders var. Yani bir çocuk nasıl meşgul edilir projesi, yani bir şey nasıl yüzeyleştirilebilir projesi. Bizim bunu yapmamamız lazım. Bir çocuk sürekli küçük küçük çukurlar kazarak bir hayat düzeni kuramaz. Çocuk kuyu kazmalı o zaman suyu bulur. Küçük küçük gereksiz çukurlarla birçok dersi anlamadan yukarı çıkıyor. İnanın bu şeylerle ilgili yapılabilecek şeyler çok zor değil. Milli Eğitim Bakanlığı bunu kendi sistematiğinde yapar buna gücü var, altyapısı var, Türkiye’nin birikimi var. Hemen önümüzdeki yıl ortaöğretimdeki bu 15-16 dersin yarı yarıya azaldığını göreceksiniz.” şeklinde konuştu.